Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este extrem de bucuros că începe școala.
Acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că municplaitatea pregătește debutul noului an școlar.
“Sala de sport renovată la Colegiul Național Bănățean este gata să-i primească pe elevi, după ce de ani întregi a stat abandonată. La fel și un teren de fotbal și o sală de sport reabilitate la Liceul Sportiv „Banatul”. În scurt timp, finalizăm terenul de sport de la C.D. Loga. Sunt o parte din lucrările pe care le-am realizat împreună cu directorii școlilor și echipa de la Administrația pentru Educație și Sănătate a Primăriei. Le mulțumesc pentru sprijin. În 2023 am alocat 11 milioane lei pentru reparații, pentru ca cei mici să învețe și să facă sport în condiții mai bune. Continuăm să investim în educație. Atât în centru, cât și în cartiere“, a transmis Dominic Fritz.
Zilele trecute, viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a prezentat măsurile pe care autoritățile le au în vedere pentru prima zi de școală.
“Am planificat intervenții și refaceri peste vară și am planificat intervenții la rețeaua de apă-canal, în așa fel încât, la începutul școlii, în septembrie, o mare parte din aceste lucrări să fie finalizate și să putem să circulăm mai bine în Timișoara. Lucrarea de apă-canal de pe Calea Aradului și de pe Calea Torontalului va fi finalizată, inclusiv cu refacerea asfaltului. Pe Aleea Ripensia, de la stadion și până pe Michelangelo, a fost finalizată, deja a fost refăcut stratul final de asfalt. Piața Consiliul Europei este finalizată, mai este o singură bretea care va fi terminată. Când va începe școala, se va putea să se circule fluent”, a spus Ruben Lațcău.
Acesta a spus că se dorește decalarea orelor de începe a cursurilor nu doar în prima zi de școală, ci pe tot parcursul anului școlar.
“Pentru al treilea an consecutiv împreună cu Prefectura am pus în discuție decalarea orelor de începere a cursurilor, liceele să înceapă la ora 9:00, iar școlile generale la ora 8:00 pentru a reduce din presiunea care apare în același interval de jumătate de oră în aceleași intersecții. Cred că e mai importantă viața orașului și modul în care funcționează decât greutatea de a schimba niște ore pentru profesori. Această decizie se împiedică doar în refacerea programului pentru profesori. O începere etapizată a școlilor ar duce la un trafic mai puțin congestionat dimineața și practic cu toții nu am mai pierde timp în aceleași intersecții. Există o mare presiune în intervalul 7:45 până la 8:15, când părinții își duc copii la școală“, a mai declarat Ruben Lațcău.
Vor mai exista și școli în care vor funcționa două schimburi din cauza lipsei spațiului.
“Avem în continuare prolema atractivității școlilor. Avem de exemplu cel mai are campus școlar, Liceul Azur, care nu are 1.000 de copii, dar o școală cu suprafață mai mică, Școala 30, are 2.500 de copii, Bănățeanul are peste 2.000 de copii, la Generală 19 avem deja 1.500 de copii și este probabil școala cu cele mai mari probleme de spațiu. Apoi, mai sunt școlile unde avem lucrări și care sunt mutate tempora, așa cum ar fi la Ungureanu. Atâta timp cât va exista această dorință puternică ca toții copii să meargă la aceeași școală va fi inevitabil să nu avem două schimburi. De exemplu la Școala 30 o să finalizăm 20 de clase noi, dar și după terminarea construcției școala tot nu va putea funcționa într-un singur schimb din cauza numărului foarte mare de copii“, a mai menționat Ruben Lațcău.