Dominic Fritz: lucrarea de la pasarela Gelu – Crizantemelor intră în următoarea etapă de execuție, cea a construcției noului pod pietonal și velo

Etapa de demolare a vechii Pasarele Gelu s-a terminat, iar de acum, constructorul a început construcția noii pasarele. Aceasta este o investiție a Primăriei Timișoara finanțată integral de la bugetul local. 

Lucrarea de la pasarela Gelu – Crizantemelor intră în următoarea etapă de execuție, cea a construcției noului pod pietonal și velo. Cel vechi a fost complet demolat, din cauza stării avansate de degradare a elementelor de rezistență. Practic, noul pod va fi ușor accesibil atât pietonilor și bicicliștilor, cât și persoanelor cu mobilitate redusă. Amenajăm insule de verdeață și iluminat public arhitectural”, a spus primarul Dominic Fritz.

Până în prezent, rețeaua electrică a fost mutată pe structura provizorie, pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică. Pasarela a fost demolată, inclusiv picioarele de pod de pe mal (culee). Au fost montate structurile metalice provizorii pentru asigurarea malurilor, iar pe partea cu Splaiul Nicolae Titulescu au fost executate forajele necesare pentru turnarea elementelor de susținere ale viitorului pasaj, amplasate atât în apă cât și pe mal.

În luna august, vor fi executate forajele similare pe partea cu Splaiul Tudor Vladimirescu și se vor finaliza structurile de rezistență deja turnate pe celălalt mal. Vor fi armate structurile de rezistență definitive și se va turna betonul în forajele pentru elementele de susținere ale pasarelei.

Noua pasarelă va fi avea o zonă cu lățimea variabilă între 5,40 m si 8,00 m, care va include trasee pietonale, piste de biciclete, amenajări de iluminat public, scuaruri în partea centrală și spații verzi. Vor fi plantați 14 arbori pitici în ghiveci propriu și 40 de frasini. Pasarela va fi prevăzută cu iluminat public, arhitectural și parapete de protecție din oțel zincat. Rampele de acces la pod sunt proiectate astfel încât pe pasarelă să poată circula pietonii, bicicliștii, dar și persoane cu handicap locomotor.

Din 1 august, se reia și circulația cu vaporetto, care a fost întreruptă pe perioada lucrărilor de demolare. Vaporașele circulă pe traseul cuprins între strada Ardealul și Uzina de Apă, iar programul curselor a rămas același.  

Recomandările noastre

Cele mai citite articole