CJ Timiș nu alocă bani pentru Spitalul din Lugoj – Alin Nica refuză să ajute orașul cu o cofinanțare pentru cel mai mare proiect din istorie

Două spitale noi vor fi construite în Timiș cu fonduri europene prin PNRR în valoare de 350 de milioane de euro – Institutul Oncologic din Timișoara şi Spitalul Municipal din Lugoj – a anunțat, pe 11 ianuarie, șeful PSD Timiș, Alfred Simonis.

Liderul deputaților social-democrați a mai precizat că Institutul Oncologic din Timișoara va costa 197 milioane de euro.

Cât privește noul Spital Municipal din Lugoj, acesta ar urma să coste 151.192.732,38 de euro, conform fostului primar PNL Claudiu Buciu, actualmente consilier al primarului interimar.

Din această valoare, 95% va fi asigurată prin PNRR, iar 5% va fi asigurată de către Municipiul Lugoj. Valoarea TVA va fi suportată integral prin bugetul de stat“, a declarat Claudiu Buciu.

Interesant este că a doua zi după anunțul oficial, pe 12 ianuarie, Primăria Lugoj a solicitat Consiliului Județean Timiș sprijin financiar pentru a putea acoperi cofinanțarea de 5% necesară proiectului.

Răspunsul administrației județene este unul uimitor, având în vedere că noul Spital Municipal din Lugoj este cel mai mare proiect din istoria municipiului.

Astfel, sub semnătura șefului CJ Timiș, Alin Nica, Consiliul Județean a refuzat, potrivit unei adrese din 17 ianuarie, să ofere ajutor Municipiului Lugoj, deoarece:

– finanțarea spitalelor municipale se asigură din fondurile alocate prin bugetele locale ale primăriilor;

– Consiliul Județean Timiș nu poate aloca fonduri din bugetul propriu Spitalului Municipal din Lugoj pe bugetul anului 2023 deoarece unitatea sanitară este finanțată de primăria municipiului Lugoj;  

– Consiliul Județean Timiș repartizează sume pentru unitățile administrative teritoriale din județul Timiș urmare a legilor bugetare și a rectificărilor acestora;

– urmare a Legii bugetului de stat pe anul 2023, prin HCJ nr.2/11.01.2023 au fost deja repartizate sume din fondul la dispoziția Consiliul Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2023;

– solicitarea dumneavoastră va fi analizată la proxima rectificare bugetară a bugetului de stat pe anul 2023“, se arată, conform surselor Buletin de Timișoara din administrația județeană, într-o adresă din 17.01.2023.  

La fel de interesant este faptul că în adresa menționată se invocă faptul că “prin HCJ nr.2/11.01.2023 au fost deja repartizate sume din fondul la dispoziția Consiliul Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale“.

Ori, la repartizarea sumelor respective Municipiul Lugoj a primit de la Consiliul Județean un mare ZERO, ceea ce a demonstrat încă o dată că administrația Alin Nica folosește fondurile publice pentru reglarea de conturi în interiorul PNL Timiș, fiind de notorietate căfostului primar al Lugojului Claudiu Buciu, actualmente consilier al primarului interimar, este cel mai stabil și redutabil adversar al actuali conduceri a PNL Timiș.

Screenshot

Așadar, nici măcar un proiect precum construirea unui nou spital în județ nu a făcut ca șeful CJ și PNL Timiș, Alin Nica, să privească dincolo de orizontul său îngust și să depășească aversurile politice, pentru binele cetățenilor, iar lugojenii și-au luat un mare ZERO de la Țăranul din Dudeștii Noi, și ceata sa de borfași politici.

Mai mult decât atât, șeful CJ Timiș, Alin Nica, un mitoman în toată regula, cu lipsa de rușine deja cunoscută și cu ipocrizia caracteristică, s-a lăudat pe Facebook, pe 11 ianuarie, într-o postare chiar sponsorizată, cu aprobarea finanțărilor pentru cele două spitale.

Sunt mândru de echipa Consiliului Județean Timiș care a contribuit decisiv la obținerea finanțării pentru primul Institut Regional Oncologic din vestul tării. Viitorul Institut Oncologic de la Timișoara prinde contur printr-un efort conjugat al instituțiilor județene, acesta fiind selectat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Consiliul Județean Timiș a sprijinit Direcția de Sănătate Publică în demersul de redactare a documentelor necesare în vederea accesării finanțării, iar specialiști din instituția noastră precum juriști, arhitecți și ingineri constructori au lucrat îndeaproape la elaborarea proiectului tehnic. Suma solicitată, de aproape 200 milioane de euro, este cea mai mare dintre cele solicitate pentru investiții în sănătate prin PNRR pentru județul Timiș, iar 80% reprezintă finanțare nerambursabilă.  Am mobilizat resurse importante către acest proiect deoarece va contribui decisiv la creșterea calității îngrijirilor oferite pacienților oncologici din Timiș și județele vecine, care vor beneficia de tratament și aparatură de ultimă generație mult mai aproape de casă“, se arăta în postarea respectivă.

Pe 17 ianuarie s-a văzut însă extrem de clar care a fost sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole