AUR și-a asumat ca obiectiv în programul de guvernare reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale.
“Am spus, încă de la evenimentul de lansare a programului de guvernare din luna mai, că nicio localitate nu va avea primărie în România dacă nu are cel puțin 5.000 de locuitori. Mai mult, am propus păstrarea actualelor primării pentru a fi aproape de cetățeni, dar nu păstrarea primarilor și a administrației. Realitatea și toate studiile care au fost realizate de instituții, precum Camera de Comerț și Industrie, au arătat că o localitate din România, pentru a fi sustenabilă din punct de vedere financiar, ar trebui să aibă minim 5.000 de locuitori. Această măsură ar putea rezolva criza sistemică în care se află primăriile din țara noastră, care intră în incapacitate de plată în fiecare an în lunile august, septembrie sau octombrie“, a declarat deputatul Ciprian Titi Stoica într-o conferință de presă.
AUR Timiș susține că propunerea reprezintă o soluție corectă pentru criza în care se află administrația locală. 90% din primăriile din România nu se susțin financiar în acest moment.
“Tocmai de aceea AUR a propus reprezentanților tuturor formațiunilor politice să recunoască această criză cronică în care se află administrația și să accepte o formă de reorganizare administrativ-teritorială fundamentată pe o serie de principii corecte. Am venit cu această formă de reorganizare administrativ-teritorială care respinge categoric regionalizarea și într-un proiect de lege și propunem un pact pentru viitorul României, din punct de vedere administrativ, tuturor celorlalte formațiuni. Propunerea noastră e clară: reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale (UAT) de la 3.300, câte avem în prezent, la circa 1.300. Astfel, am avea 1.300 de primari în loc de 3.300“, a declarat la rândul său Mihai Nastasiu.