Asociația Pro Infrastructura: giratoriul suspendat din Timișoara rămâne în suspensie – acuze la adresa ministrului “lăudăros“ Sorin Grindeanu

Asociația Pro Infrastructura susține într-un comunicat de presă că giratoriul suspendat din Timișoara care ar trebui construit deasupra căii ferate Arad-Caransebeș rămâne în suspensie.

Organizația este de părere că ministrul Grindeanu a venit la Timișoara și, vrând neapărat să se laude cu un obiectiv spectaculos, a ales acest giratoriu suspendat din proiectul feroviar Arad-Caransebeș elaborat între 2016 și 2020.

Mai mult, este pus sub semnul întrebării triajul uriaș cu 14 linii.

A adăugat și contractul de finanțare PNRR semnat recent între dumnealui și… subalternul său, șeful CFR SA. Deși suma e impresionantă, perfectă pentru PR, „domnul” ministru omite să spună că simpla parafare a contractului nu are valoare practică în lipsa celor de proiectare și execuție. Aceste contracte vor întârzia câteva luni, dacă nu ani. Deși vorbește despre semnare „după acele perioade de contestații”, ministrul nu știe (sau uită să spună) că deja s-au depus contestații în 5 iulie (lotul 1 Caransebeș-Lugoj), 5 august (lotul 3 zona Timișoara) și 19 august (segmentul Ronaț-Arad). Ba mai mult, cea de pe lotul 1 a fost deja ADMISĂ de CNSC. Este foarte probabil ca lotul 2 (Lugoj-Timișoara), al cărui câștigător a fost anunțat mai târziu, să fie de asemenea contestat“, se arată în document.

Triajul uriaș cu 14 linii din Timișoara Est este pus sub semnul întrebării privind oportunitatea construirii.

De foarte multe ori contestațiile câștigate de antreprenori arată de fapt incompetența beneficiarului, CFR, companie subordonată lui Grindeanu. Dacă ne luăm după experiențele vaste din anii (prea) îndelungați de contracte și șantiere CFR, putem aștepta chiar și 12-24 de luni în instanță. Apoi un an de proiectare. Deci lucrările în teren pot începe cam în 2024. Execuția liniilor reconstruite durează rareori sub 6 ani, indiferent de termenul contractual. Așadar, cum va fi respectat termenul limită din PNRR, 2026? La aceste chestiuni trebuie să lucreze ministrul Grindeanu, nu la PR. Dacă dorește să ajute Timișoara, îi recomandăm să regândească soluțiile tehnice. Ar putea negocia cu viitorul antreprenor proiectarea unei estacade în loc de terasamentul înalt care împarte orașul în două, permițând pe zone lungi subtraversarea căii ferate de către pietoni, cicliști și vehicule. „Domnul” Grindeanu se mai poate întreba dacă triajul uriaș cu 14 linii din Timișoara Est chiar are sens după ce fabricile din zonă au dispărut sau nu mai sunt legate la CF. Este probabil tardivă mutarea triajului de marfă câțiva kilometri mai la est. Îngustat, triajul ar permite subtraversarea sa de către timișoreni în mai multe puncte pe distanța de 1 km“, precizează sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole