Apele Banat: risc de inundații pe râul Timiş, la Grăniceri şi pe râul Bârzava, la Partoş – au fost depășite cotele de atenţie

Administraţia Naţională Apele Române anunţă, marţi, că riscul de inundaţii pe Râul Bega s-a diminuat, dar sunt în continuare în vigoare atenţionări hidrologice care vizează judeţul Timiş.

De asemenea, continuă intervenţiile pentru stabilizarea situaţiei.

Datorită intervenţiilor din timpul zilei de ieri şi de azi-noapte ale echipelor noastre (formate din 35 de angajaţi) care au acţionat alături de cele ale ISU, riscul de inundaţii pe Râul Bega s-a diminuat. În acest moment, debitele sunt în scădere, fiind depăşite cotele de inundaţie la staţiile hidrometrice Balinţ şi Chizătău, aflându-se în continuare sub cod  hidrologic”, a transmis, marţi, Apele Române.

Potrivit instituţiei, creşteri de debite şi niveluri prin propagarea viiturii, cu depăşirea cotei de atenţie, se înregistrează pe râul Timiş, la staţia hidrometrică Grăniceri şi pe râul Bârzava, la staţia hidrometrică Partoş.

Pentru consolidarea digului de pe malul stâng al râului Bega din aval de pod (localitatea Răchita), colegii noştri de la Apele Române Banat – Formaţia Făget au pus la dispoziţia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Dumbrava 3.000 de saci cu nisip. În satul Bodo (comuna Balinţ), echipele noastre alături de forţele ISU acţionează şi la această oră pentru stabilizarea situaţiei”, a mai transmis sursa citată.

Instituţia menţionează că zona Făget-Balinţ este inclusă în zonele cu risc hidrologic cu probabilitate de 10%.

Aceasta înseamnă faptul că zonele respective sunt predispuse la producerea unor pagube mari, în condiţiile unor inundaţii de amploare mică”, arată Apele Române.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri râuri din judeţele Satu Mare, Caraş-Severin şi Timiş.

Astfel, în intervalul 28 februarie, ora 12:00 – 1 martie, ora 8:00, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, pe cursurile d de apă din aceste zone se pot depăşi Cotele de apărare.

De asemenea, până miercuri, la ora 12:00, vor fi sub incidenţa unui Cod Galben de inundaţii următoarele bazine hidrografice: Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Niraj – afluent al Mureşului, Târnava Mică, Pogăniş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi Moraviţa.

INHGA precizează că, în urma propagării viiturilor formate anterior în amonte, se pot produce creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.

În prezent, se situează peste Cotele de inundaţie râurile la staţiile hidrometrice: Crasna – Domăneşti (judeţul Satu Mare), Crasna – Berveni (judeţul Satu Mare), Pogăniş – Valea Pai (judeţul Caraş-Severin), Bârzava – Gătaia (judeţul Timiş), Bârzava – Partoş (judeţul Timiş), Moraviţa – Moraviţa (judeţul Timiş), Bega – Balinţ (judeţul Timiş), Bega – Chizătău (judeţul Timiş) şi Chizdia – Ghizela (judeţul Timiş).

Recomandările noastre

Cele mai citite articole