Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, despre iluminatul public: modernizările pe care le face Primăria nu pot acoperi lipsa de investiții în rețeaua publică a statului român concesionată către Enel

Primăria Municipiului Timișoara a demarat procedura de licitație pentru prima etapă a lucrărilor de proiectare și execuție, prin care se modernizează sistemul de iluminat public pe 64 de străzi. Proiectul prevede achiziționarea și montarea a 2783 de corpuri de iluminat economice, dotate cu sistem de telegestiune individual. 

Rând pe rând, becurile vechi de pe stâlpii de iluminat, care de prea multe ori dau rateuri, sunt înlocuite cu unele LED. După bulevarde mari, precum Aradului, Torontalului, Sever Bocu, Bogdăneștilor sau Cetății, este gata în proporție de 90% modernizarea sistemului de iluminat pe mai multe străzi din zona Calea Aradului Est. Următoarele pe listă sunt alte 64 de străzi (vezi comentarii), pentru care am demarat licitația. Planul nostru este ambițios: aproape 3.000 de corpuri de iluminat economice vor fi montate pe cele 64 de străzi. Fluxul luminos de pe stradă va putea fi ajustat – mai multă lumină, de exemplu, în zona trecerilor de pietoni sau mai puțină lumină în condiții de trafic foarte, foarte redus, când nu este necesar consumul la puterea maximă instalată“, a declarat Ruben Lațcău.

Acesta acuză  lipsa de investiții în rețeaua publică a statului român concesionată către Enel.

Există multe provocări în ceea ce privește iluminatul public în oraș, inclusiv zone în care întunericul persistă. Înțeleg îngrijorarea oamenilor, care ne și trimit sesizări. Soluțiile pentru problemele mari nu sunt însă în mâna Primăriei. Modernizările pe care le face Primăria nu pot acoperi lipsa de investiții în rețeaua publică a statului român concesionată către Enel, rețea de medie și joasă tensiune, care asigură iluminatul în toată Timișoara. Săptămânal sunt avarii și e nevoie ca, pe lângă încasarea banilor pe facturi, compania să facă și investiții, astfel încât oamenii să nu ajungă să folosească lanterna pe stradă. Dacă jumătate din Ronaț rămâne fără curent, e pentru că în rețeaua statului român, administrată de o firmă privată, a investit mai nimic. O altă problemă cu soluție în mâna companiei de electricitate: a instalat contoare inteligente dar pe care le-a programat după avize foarte vechi, unele din anii ’40. Noi facem verificări în teren, iar solicitările de a mări sporul de putere sunt onorate de către Primărie. Este obligația furnizorului de a face apoi ajustările necesare.  Alte sesizări, precum cele înaintate de timișoreni care locuiesc pe străzile Marcel Iancu, Petru Culianu, Alexandru Paleologu, Marginii, C-tin Vâlceanu, Ion Barbu și Neagu Djuvara, sunt adunate într-un singur un lot de intervenție, pe o zonă mai mare. În acest caz, Aradului Est. Iar pe cele 64 de străzi, dacă licitația decurge fără probleme, vom schimba etapizat lămpile vechi, începând din această vară“, a mai precizat viceprimarul USR al Timișoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole