Timișoara: Consiliul Local a reaprobat noul preț al gigacalorie – 715,35 lei/MWh, prețul de producție – 349,78 lei/MWh, prețul plătit de cetățeni

Consiliul Local Timișoara a reaprobat prețul gigacaloriei, după ce la precedenta aprobare din luna decembrie tarifare prevedeau TVA de 19% în loc de 5%.   

Astfel, potrivit Hotărârii adoptate tarifele vor fi următoarele:

  • preţul local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de către Compania Locală de Termoficare Colterm SA pentru toți consumatorii (casnici și non-casnici) la valoarea de 715,35 lei/MWh exclusiv TVA.
  • prețul local al energiei termice facturată populației de către Compania Locală de Termoficare Colterm SA  la valoarea de 349,78 lei/MWh exclusiv TVA.
  •  asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturată populaţiei,  la valoarea de 365,57 lei/Mwh exclusiv TVA.

Aplicarea cotelor de TVA pe diversele categorii de consumatori se va face cu respectarea prevederilor legale in vigoare in acest sens,  aferente perioadei facturate.

TVA-ul de 5% va putea fi aplicat doar până la dat de 31 martie, deoarece este reglementat de lege doar pentru sezonul rece.

“Potrivit art. XXIV pct. 25 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 130/2021: ”Prin sezon rece, în sensul prevederilor alin. (3) lit. o), se înţelege perioada de 5 luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent şi data de 31 martie a anului următor”“, se arată în raportul de aprobare al HCL.

În cadrul dezbaterilor primarul Dominic Fritz a reamintit că Timișoara ar avea nevoie de 130 de milioane de lei de la Guvern, iar dacă va fi primită o sumă mai mică, ea va trebui acoperită din bugetul local.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole