USR Timiș apel la PNL Timiș după un nou caz de incompatibilitate: mai mult ca niciodată trebuie să abordeze această problemă și să demonstreze că este dispus să-și repare cultura și practicile interne

Agenția Națională de Integritate a anunțat astăzi că Lucian Blaga, consilierul județean al PNL Timiș, a fost declarat incompatibil cu funcția publică.

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 08 iunie 2017 – 25 martie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de consilier județean și funcția de membru în Consiliul de Administrație al unei societăți aflate sub autoritatea C.L. al Mun. Timișoara, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003“, așa cum puteți citi pe larg AICI.

Decizia vine după ce la sfârșitul lunii ianuarie 2023, șeful PNL și CJ Timiș, Alin Nica, a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate în trei dosare penale privind un conflict de interese, fals în declarații și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane; iar la începutul lunii aprilie alți doi membri ai Biroului Politic Județean al PNL Timiș au fost declarați în incompatibilitate și conflict de interese: vicepreședintele PNL al Consiliului Județean Timiș Alexandru Proteasa, care a fost descoperit în conflict de interese și liderul grupului consilierilor locali PNL din Consiliul Local Timișoara, Adrian Lulciuc, care a fost declarat incompatibil cu funcția.

Anunțul Agenției Națională de Integritate a dat prilejul USR Timiș de a trage un puternic semnal de alarmă la adresa PNL Timiș, foști parteneri de guvernare locală la Timișoara, dacă mai are cineva capacitatea la PNL să audă, în privința problemelor cu legea ale membrilor săi. În tot acest timp PSD Timiș, tace complice.

USR Timiș consideră că PNL Timiș mai mult ca niciodată trebuie să abordeze această problemă și să demonstreze că este dispus să-și repare cultura și practicile interne.

PNL Timiş, un partid de oameni certați cu legea. Într-un alt episod jenant pentru PNL Timiș, Lucian Blaga, consilier județean, s-a alăturat listei nesfârșite a membrilor care nu pot evita problemele cu legea, după același tipar: câștigă un mandat în consiliu, ajung într-un consiliu de administrație și acolo, își văd, cel mai probabil, de interesul propriu și nu de cel al cetățenilor. Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a prins pe acesta încălcând legea, arătând, încă o dată, că există o obișnuință de a nu respecta regulile în PNL Timiș. Acestea nu sunt fenomene noi. Ele se întind până în perioada în care Nicolae Robu își exercita funcția de primar al Timișoarei și, de asemenea, ocupa poziția de președinte al PNL Timiș. Robu, într-o manieră incredibil de nepotrivită, l-a promovat pe Blaga în funcții cheie: ca director adjunct la Horticultura și membru în Consiliul de Administrație la Colterm. Și aceasta, în ciuda faptului că Blaga a fost deja condamnat pentru „mărturie mincinoasă” într-un alt dosar. Dar aceasta nu este doar o problemă a lui Blaga. Problema este una pe care o vedem la toate nivelurile în PNL Timiș, un partid care a căzut în disgrație datorită unui număr alarmant de membri certați cu legea. Acest nou caz de incompatibilitate nu face decât să crească îngrijorarea privind structura morală a partidului și abilitatea acestuia de a servi cu onestitate interesele publice. Mai mult ca niciodată, PNL Timiș trebuie să abordeze această problemă și să demonstreze că este dispus să-și repare cultura și practicile interne. Dacă nu, este posibil să se confrunte cu pierderea suportului public, care devine tot mai sceptic în fața acestei serii nesfârșite de incidente legale. Ne uităm cu îngrijorare la cum tot mai mulți oameni importanți din PNL Timiș, cum ar fi Alin Nica, Alexandru Proteasa și Adrian Lulciuc, au probleme cu legea. Aceasta nu e doar o problemă serioasă, ci este o problemă care erodează baza de încredere esențială pentru o cooperare eficientă. De fiecare dată când aflăm de o altă persoană din PNL care a încălcat legea, cooperarea devine din ce în ce mai dificilă, se arată într-un comunicat de presă al USR Timiș.

Până la data publicării acestui articol niciun membru al PSD Timiș nu a avut nicio reacție asupra acestui subiect, semn că și generația mai tânără din filiala social-democrată, suferă de aceleași metehne păguboase și girează asemenea comportamente în funcții publice.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole