Timișoara: stația de transformare Venus a fost modernizată în urma unei investiții de 14 milioane de lei – sunt alimentați 20 de clienți industriali şi instituții, peste 22.400 de clienţi casnici şi mici consumatori economici

Compania Reţele Electrice Banat (parte a grupului PPC în România, denumită anterior E-Distribuţie Banat) a finalizat lucrările pentru modernizarea staţiei de transformare Venus din municipiul Timişoara, un proiect de 14 milioane de lei, finanţat din fonduri proprii. Puterea instalată a staţiei de transformare s-a dublat, ajungând la 50 Mega Volt Amperi (MVA). Staţia Venus deserveşte peste 22.000 de clienţi din partea de Sud-Est a municipiului Timişoara, localitatea Moşniţa şi cele adiacente.

Compania Reţele Electrice Banat (parte a grupului PPC în România, denumită anterior E-Distribuţie Banat) a finalizat lucrările pentru modernizarea staţiei de transformare Venus din municipiul Timişoara, un proiect de 14 milioane de lei, finanţat din fonduri proprii. În urma lucrărilor, s-a dublat puterea instalată a staţiei de la 1×25 MVA la 2x 25 MVA prin adăugarea unui transformator nou, produs în România. Prin amplificarea staţiei de transformare se asigură puterea necesară pentru racordarea de noi utilizatori într-o zonă în continuă dezvoltare şi un grad crescut în siguranţa în alimentarea cu energie electrică. Noile transformatoare sunt construite cu tehnologie avansată pentru reducerea consumului propriu tehnologic din reţeaua de distribuţie”, se arată într-un comunicat de presă.

Din această staţie de transformare sunt alimentaţi clienţii din zona de S-E a municipiului Timişoara, localitatea Moşniţa şi localităţile apropiate.

Printre aceştia se numără aproximativ 20 de clienţi industriali şi instituţii printre care spitale, unităţi de transport public şi activităţi de utilităţi publice, precum şi peste 22.400 de clienţi casnici şi mici consumatori agenţi economici.

Modernizarea staţiei de transformare Venus din Timişoara face parte din eforturile noastre continue de a consolida fiabilitatea, rezilienţa şi eficienţa infrastructurii de distribuţie electrică din zonă, făcând paşi importanţi pe calea tranziţiei energetice. Prin investiţia în tehnologii avansate şi practici durabile, ne propunem să răspundem nevoilor în schimbare ale clienţilor noştri şi să contribuim la un viitor energetic curat şi sustenabil în faţa provocărilor climatice tot mai frecvente şi intense,” a declarat Mihai Peşte,  director general al companiilor Reţele Electrice.

Staţia Venus, a fost pusă în funcţiune in anul 1992 iar în anul 2006, ca parte a strategiei de digitalizare a reţelelor,  a fost inclusă în sistemul de telecontrol. Acest sistem permite implementarea de automatizări avansate de distribuţie şi dă posibilitatea dispecerilor Reţele Electrice Banat să efectueze manevre rapid, de la distanţă, în cazul în care în reţea au loc avarii, pentru a realimenta clienţii afectaţi în cel mai scurt timp posibil. 

În municipiul Timişoara şi în zonele adiacente, Reţele Electrice Banat operează 97 staţii de transformare de înaltă tensiune pe medie tensiune, cu o capacitate totală cumulată de 4.163 MVA. În 2023, Reţele Electrice Banat a finalizat construcţia unei staţii de transformare noi, în comuna Dumbrăviţa, lângă municipiul Timişoara, în beneficiul a peste 5.300 de clienţi, într-o zonă în plină dezvoltare. Staţia este una dintre cele mai performante din sistemul românesc de distribuţie a energiei electrice.

Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie. Reţelele electrice operate de către cele trei companii Reţele Electrice numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole