350 de concurenți din țară și străinătate participă la cel mai mare eveniment sportiv internațional al verii la Timișoara. Cu cele trei probe ale sale, înot, ciclism și alergare, Timișoara Triathlon este un veritabil triatlon urban, care activează orașul pe toate planurile.
Publicul este așteptat în Piața Libertății la Finish și pe traseele de concurs, să încurajeze concurenții și să simtă emoția unei competiții de triatlon în inima orașului, la TIMISOARA TRIATHLON 2023!
Orașul Timișoara are un potențial deosebit pentru realizarea unui excelent triatlon urban, atât pentru concurenți, cât și pentru public.
Prima ediție s-a bucurat de un real succes în cadrul comunității de triatlon, fapt confirmat de dublarea numărului de participanți la a doua ediție, cât și de aprecierile primite din partea federației de profil.
„Sunt foarte bucuros că triatlonul se întoarce în Timișoara, un oraș cu foarte mult potențial de dezvoltare pentru sportul nostru. Succesul primei ediții a Timișoara Triatlon, mă face să sper că într-o bună zi, sper in viitorul apropiat să putem să organizăm împreună o competiție de calibru european, deoarece nivelul echipei de organizare, calitatea infrastructurii si frumusețea orașului ne permit acest lucru„, Vlad STOICA, Președinte Federația Română de Triatlon.
Succesul de care s-a bucurat competiția Timișoara Triathlon organizată în parteneriat cu Federaţia Română de Triatlon, standardele propuse, potențialul acestei competiții si experiența echipei de organizare a atras sponsori importanți în 2023.
Primăria Municipiului Timișoara a susținut competiția încă de la prima ediție, iar finanțarea s-a acordat și în 2023 în urma concursului organizat de Centrul de Proiecte din Timișoara.
În derularea evenimentului sunt implicați peste 200 de voluntari, tineri și adulți, fără de care organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură nu ar fi posibilă.
Cea mai lunga cursă de la Timișoara Triathlon este cursa de HALF 70.3 (jumătate din distanța IRONMAN), numită și HALF IRONMAN după celebrul concurs cu același nume.
Cursa IRONMAN este una dintre cele mai prestigioase și epuizante competiții de triatlon din lume. Este cunoscută pentru provocările fizice și mentale intense pe care le impune participanților și pentru distanța sa impresionantă.
Semnificația cursei HALF IRONMAN constă în faptul că este o probă de anduranță extremă care combină trei discipline sportive: înot, ciclism și alergare. Participanții trebuie să înoate 1,9 km, să parcurgă cu bicicleta 90 km și să alerge un semi-maraton de 21 km.
Completarea acestor distanțe solicitante într-un timp limitat, fără pauze între ele, reprezintă un adevărat test de rezistență, voință și perseverență.
Finish-ul la triatlon este spectaculos. Cei mai buni sportivi au nevoie de mai bine de 4 ore sa finalizeze cursa HALF IRONMAN, însă majoritatea concurenților vor trece linia de finish dupa 5-6 ore de la start. Pentru mulți participanți, finalizarea acestei curse este obiectivul unui antrenament riguros desfășurat pe parcursul unui an de zile
De-a lungul anilor, IRONMAN a devenit un simbol al rezistenței umane și al realizărilor remarcabile în lumea sportului. Este o oportunitate extraordinară de a depăși limitele, de a inspira și de a fi inspirat de alți sportivi pasionați, făcând din IRONMAN o experiență cu adevărat specială
La Timisoara Triathlon participanții pot opta pentru trei curse de lungimi diferite:
• distanță medie HALF IRONMAN – 1.9 km înot + 90 km ciclism + 21 km alergare
• distanță standard OLYMPIC – 1.5 km înot + 40 km ciclism + 10 km alergare
• distanță scurtă SPRINT – 750 m înot + 20 km ciclism + 5 km alergare
• distanță foarte scurtă SUPER SPRINT- 270 m înot + 13 km ciclism + 1,7 km alergare
Concurenții pot face parte din această competiție remarcabilă, fie individual, fie în echipă, la cursa de ștafetă.
Pe distanțele HALF și OLYMPIC se poate participa și în echipă, sub forma de ștafetă.
Prietenul la nevoie se cunoaște …și participă cu tine la un triatlon. El sau ea înoată (ștafetă mixtă), tu faci bicicleta și alergarea. Sau mai chemați un prieten și faceți fiecare câte o probă. Ștafetele pot fi compuse din 2 sau 3 concurenți.
O noutate în cadrul concursurilor de triatlon este proba de SUPER SPRINT. Această cursă, cea mai scurtă ca lungime, reprezintă poarta de intrare în triatlon pentru toți cei care sunt atrași să își testeze limitele în această încercare. Triatlonul este încununarea celor trei sporturi înot, ciclism și alergare. Orice practicant al acestor sporturi simte tentația acestei provocări.
START
Concursul de triatlon debutează cu proba de înot în canalul navigabil Bega. Este singura ocazie când este permis înotul în canalul Bega.
Startul probei se ia din 4 locații (corespunzatoare fiecărei lungimi de cursă), aflate în amonte de terenul de sport de vizavi de UVT (zona de tranziție).
Înot – Una dintre cele mai mari preocupări ale celor care își doresc să participe la un triatlon este înotul în ape deschise. Ei bine, la Timișoara Triathlon acest lucru nu va fi o problemă. Se înoată în canalul navigabil Bega care străbate centrul orașului, astfel încât concurenții se vor simți în siguranță în timpul probei. În plus, traseul de înot este în aval, ceea ce înseamnă că sunt ajutați de curent.
Înotul pe Canalul Bega, în interiorul orașului, oferă o foarte bună vizibilitate. Proba de înot poate fi urmărită de public de pe podurile Decebal si Michelangelo, precum și de pe ambele maluri, între stațiile de vaporetto Dacia și Catedrala Mitropolitană. O surpriză plăcută pentru concurenți va fi traseul organizat în aval – vom vedea multe recorduri personale la acest concurs.
Ciclism – Traseul de bicicletă este amplasat în interiorul orașului așa că orice problemă tehnică va putea fi remediată super rapid. Se pedalează pe bulevardele lungi și largi ale Timișoarei, pe un traseu plat, fără diferențe de nivel, unde concurenții pot fi susținuți de către spectatori în nenumărate locuri pe traseu.
Simte adrenalina unei curse de ciclism rapid la Timisoara Triathlon 2023! Traseul de bicicletă poate fi tehnic, dar și incredibil de rapid, garantat să accelereze pulsul concurenților. Traseul permite organizarea unei curse de ciclism excelente, cu curbe largi si posibilitatea de a atinge viteze de până la 50 km/h.
Se străbate un traseu închis în întregime traficului auto – Bd. I.C. Brătianu, str. 20 Decembrie 1989, Primărie, Catedrala Metropolitană, Bd. M. Viteazu, Bd. V. Pârvan, Bd. C. Coposu, str. Pestalozzi.
Alergare – Pregătește-te pentru o alergare plină de energie la Timisoara Triathlon 2023!
Traseul de alergare străbate zona centrală, la umbra răcoroasă a parcurilor și clădirilor. Voluntarii noștri entuziaști vor fi acolo pentru a susține hidratatarea și motivația concurenților, în timp ce publicul va avea suficiente ocazii să încurajeze concurenții și să îi ovaționeze la trecerea linei de sosire. Pe parcursul traseului există suficiente puncte de hidratare și alimentare pentru concurenți, adaptate temperaturilor ridicate ale lunii iulie.
Zona de tranziție – terenul de sport de pe Bd. Vasile Pârvan nr.5, vizavi de UVT – este locul în care concurenții fac tranziția între cele trei sporturi și se echipează corespunzător probei următoare. Acest timp trebuie să fie cât mai scurt deoarece este inclus în timpul total de concurs.
FINISH
Poarta de finish este în Piața Libertății unde vor fi delimitate zona de eveniment, scena pentru premiere și zona de refacere pentru concurenți. Pe ecranul adiacent scenei clasamentul poate fi urmărit live și vor fi derulate imagini din timpul competiției. Zona de eveniment va fi înțesată de corturile cluburilor de triatlon, sponsori și firme care comercializează produse specifice celor trei sporturi ale triatlonului. Zona de street-food, muzica animată de DJ fac ca această zonă să atragă un public semnificativ.
Finish-ul la triatlon este spectaculos. Majoritatea concurenților termină cursa de Half Distance în 5 – 6 ore. Pentru mulți participanți finalizarea acestei curse este obiectivul unui antrenament riguros desfășurat pe parcursul unui an de zile. Intensitatea acestui eveniment va fi amplificată la fața locului de prezența unor comentatori sportivi de excepție. Îi avem alături de noi pe Florin Mihoc, o figură omniprezentă pentru timișoreni, care va fi secondat de Alex Ciocan, fost preşedinte al Federației Române de Ciclism şi comentator Eurosport.