Timișoara: o palmă uriașă roșie a fost instalată pe Bastionul Thereia – lucrarea monumentală ar putea fi amplasată ilegal?

Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Fundația Herczeg, Fundația „Societatea de Istorie și Arheologie din Banat” și cu sprijinul Constructim S.A., prezintă la Timișoara lucrarea monumentală The Middle Way (2014) a sculptorului Bogdan Rata.

Colorată în roșu puternic și înaltă de patru metri, aceasta este amplasată în capătul corpului C al Bastionului Maria Theresia. Sculptura lui Bogdan Rata a avut un itinerariu deosebit în existența ei. După Independents Liverpool Biennial 2014, unde lucrarea a fost expusă, doi ani, în faţa clădirii St. George’s Hall în insula muzeelor, sculptura a fost instalată în Piața Milenium din Baia Mare. Un an mai târziu, în 2017, The Middle Way a fost expusă în fața primăriei din Cascais, în Portugalia, ca apoi să ajungă, în 2018 la Porto, în fața Casei da Música și, mai apoi, în centrul orașului Kiev, în Ucraina. În 2019, opera monumentală a lui Bogdan Rața a fost expusă în alte două orașe ucrainene, Mîkolaiv și Dnipro“, arată astăzi, într-un comunicat de presă, Muzeul Național al Banatului.

Lucrarea monumentală ar putea fi instalată însă ilegal, deoarece pentru orice intervenție sau amplasament pe Bastionul Thereia este necesar un aviz de la Direcția Județeană de Cultură.

Redacția noastră va sesiza DJC în privința acestui amplasament pentru a afla dacă acel aviz există sau Muzeul Național al Banatului, Fundația Herczeg, Fundația „Societatea de Istorie și Arheologie din Banat” și firma de construcții Constructim S.A au comis o ilegalitate.

Amplasarea lucrării The Middle Way pe Bastionul Maria Theresia, în Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, la invitația Muzeului Național al Banatului, subliniază  ideea de unitate multiculturală a orașului, sculptura monumentală devenind un pin ce va marca spațiul urban și piața din fața muzeului în relație directă cu celelalte orașe și instituții din Europa unde lucrarea a fost expusă anterior”, a declarat sculptorul Bogdan Rata.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole