Consiliul Local Timișoara a aprobat astăzi noul regulament de parcare ce se va aplica de la 1 aprilie 2022.
Potrivit viceprimarului USR, Ruben Lațcău, propunerile de schimbare sunt niște reforme de bun simț care să decongestioneze zona centrală, să reducă timpul în care un loc de parcare central e folosit de o singură mașină pentru a face loc și altor șoferi, să creeze niște avantaje pentru rezidenți când aceștia vin acasă seara de la lucru.
“Ce se va schimba pe scurt:
👉Tarifele vor fi actualizate și le vom actualiza anual, având ca index inflația. Ultima actualizare a tarifelor e din 2012!
👉Introducem locurile de parcare pentru rezidenți (locuri de parcare mixte).
👉În centrul orașului (Zona Verde) se va putea parca doar cu tarif orar.
👉Pe anumite străzi din Zona Verde se va aplica un tarif progresiv.
👉Programul orar de aplicare a tarifelor va avea mici modificări.
👉Introducem gratuitate de o zi pentru cei care au donat sânge.
Ce nu se schimbă:
👉Metodele de plată vor rămâne aceleași – Bip, SMS, Aplicația TPark, abonamente fizice și vouchere“, spune Ruben Lațcău.
Harta TimPark
“Harta TimPark e un punct foarte bun de plecare pentru a explica ce se schimbă concret. Parcările din Timișoara sunt împărțite în 4 zone cu tarife distincte și 33 de subzone rezidențiale. Liniile de diferite culori de pe hartă indică locurile de parcare cu caracter special – în Zona Verde sunt străzile cu parcare cu tarif progresiv, în celelalte zone sunt străzile cu locuri de parcare cu uz rezidențial“, mai precizează viceprimarul USR.
Despre locurile de parcare cu uz rezidențial
“Vreau să clarific ce presupune această categorie rezidențială, deoarece mi se pare important ca toată lumea să înțeleagă conceptul și beneficiul adus. Elementul nou sunt locurile de parcare cu uz rezidențial care vor fi accesibile în intervalul 17:00-08:00 doar rezidenților. Abonamentele pentru rezidenți existau și înainte cu denumirea de abonamente pentru locatari. Să dau un exemplu. Pentru subzona A4 (zonă albastră) cumpărați un abonament de rezident. 80% din locuri vor fi locuri cu uz rezidențial. Până la 17:00 vor putea parca și alți șoferi cu abonament general pe zona albastră. După ora 17:00, aceștia vor trebui să evacueze locurile cu uz rezidențial pentru ca dumneavoastră să puteți parca acolo. Doar dumneavoastră și vecinii dumneavoastră vor avea acces la aceste locuri“, susține Ruben Lațcău.
Despre Zona Verde
“Pot parca oriunde în zona roșie cu abonament rezidențial pe o subzonă roșie? Nu. Pentru a putea parca în toate subzonele din Zona Roșie va fi nevoie însă de un abonament general pentru Zona Roșie. Aceste situații sunt mai rare, cu excepția cazurilor în aveți nevoie de abonament pentru a putea parca la locul de muncă. Pentru plata parcării în locații pe care nu le frecventați există opțiunea de plată prin SMS sau aplicație. Despre cazuri particulare rezidențiale: Există și cazuri particulare, dar mai des întâlnite, precum în cazul persoanelor căsătorite, dar cu ambele mașini înregistrată pe numele unuia dintre soți. În cazul acesta, vor putea fi eliberate două abonamente rezidențiale, unul pentru fiecare membru per mașină. Despre Zona Verde: Creștem capacitatea de parcare din centru fără să facem locuri noi. Spațiul public din zona centrală a orașului e puțin și valoros. Asta se aplică și puținelor locuri de parcare. Decât să fie un loc de parcare ocupat de o singură mașină toată ziua, același spațiu ar putea fi folosit de 5 mașini. Din acest motiv, nu vor exista abonamente pentru această zonă. Pentru unele străzi se va aplica și o tarifare progresivă. Ce fac rezidenții din Zona Verde? Aceștia vor avea locuri pentru rezidenți în „Insulele Roșii” din fiecare subzonă, vizibile pe hartă“, spune viceprimarul USR.