Timișoara: începe regenerarea urbană a cartierului Traian al doilea “centru“ istoric – 30 de milioane de euro investiții pe 15 străzi și 4 piețe – spațiu verde nou pe 1 hectar

Primăria Timișoara va începe în 2024 regenerarea urbană a cartierului Traian al doilea centru istoric al orașului.

Potrivit viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, cartierul Fabric primește o nouă viață.

Mă bucur când cineva cu o idee bună riscă și începe o nouă afacere într-un cartier care, deși istoric, este ocolit – Fabric, unde în acest an începe regenerarea urbană Traian. Intervențiile se vor face etapizat astfel încât impactul să fie cât mai redus, fiind vorba despre 15 străzi și 4 piețe, un total de 60.000 mp. Cu impresionantele clădiri istorice, locuri pline de verdeață, alei de promenadă, locuri de joacă pentru copii, piațete, zona se va transforma în al doilea “centru” al Timișoarei.  Zona istorică Traian va fi în sfârșit valorificată. E o investiție uriașă și de durată. Nu va depăși însă numărul anilor în care nu s-a investit nimic aici“, a spus Ruben Lațcău.

Obiectivul final este transformarea radicală a zonei Traian, pe care Primăria Municipiului Timișoara o propune ca un loc de recreere și relaxare pentru cetățeni, cu mai multe scuaruri, spații publice, culturale, verzi, pietonale și pentru biciclete.

Începem să refacem și să transformăm 6 hectare de spațiu public, într-un ambițios proiect de regenerare urbană. În ultimele zile din 2023, am emis autorizația de construire pentru proiectul la care arhitecții au lucrat peste un an. Acum timișorenii din cartier încă se chinuie cu trotuare sparte, carosabil distrus și spații publice deteriorate, după decenii de nepăsare administrativă. Cu proiectul nostru, 4 pieţe şi 12 străzi din zona Traian vor intra în refacere. Cu spații pentru oameni, cu multe scuaruri, spaţii publice, verzi (plantăm 355 de copaci), pietonale şi pentru biciclete. Cartierele Timișoarei sunt bijuteriile ei. Investim în calitatea vieții acolo unde trăiesc timișorenii. De abia aștept noul Traian“, a declarat, la rândul său, primarul Dominic Fritz.

Proiectul va costa peste 30 milioane de euro, parțial finanțat prin fonduri europene, iar potrivit municipalității anul acesta ar putea fi desemnat constructorul în urma unei licitații. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole