Timișoara: aparat performant pentru diagnosticarea pacienților cu tulburări neurologice la Spitalul CFR – măsoară activitatea electrică a creierului

Spitalul Clinic CF Timişoara dispune de un aparat performant pentru diagnosticarea pacienţilor cu tulburări neurologice. Electroencefalograma (EEG) este o investigaţie non-invazivă care măsoară activitatea electrică a creierului. O asemenea examinare medicală se adresează îndeosebi pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie. Acest lucru ajută la stabilirea unui plan de tratament eficient. De asemenea, se foloseşte în cazul pacienţilor cu tulburări de somn, EEG-ul putând analiza activitatea cerebrală pe timpul somnului.

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al unităţii medicale, EEG-ul dă posibilitatea evaluării stării de conştienţă la pacienţii cu leziuni cerebrale sau monitorizarea evoluţiei bolii şi răspunsul la tratament în cazul pacienţilor cu boli neurologice cronice.

EEG-ul reprezintă, practic, o fereastră către activitatea electrică a creierului. Această investigaţie neiradiantă, nedureroasă utilizează electrozi speciali pentru a înregistra semnalele electrice emise de creier, transformându-le în grafice foarte exacte ale undelor cerebrale. Această înregistrare oferă informaţii esenţiale pentru stabilirea unui diagnostic din punct de vedere neurologic”, a declarat dr. Andrei Muşet, medic primar neurolog la Spitalul Clinic CF Timişoara.

Potrivit sursei citate, o sesiune durează între 15 şi 40 de minute. În timpul acestei investigaţii, pacientul este confortabil aşezat, iar electrozii sunt plasaţi pe scalp pentru a înregistra activitatea electrică a creierului. EEG-ul funcţionează prin înregistrarea variaţiilor de voltaj create de activitatea electrică a neuronilor din creier. Electrozii plasaţi pe scalp detectează aceste semnale şi le transformă în grafice ale undelor cerebrale care dau posibilitatea identificării unor anomalii sau modele ce pot indica afecţiuni neurologice.

Aparatul folosit în cadrul secţiei de neurologie este unul de ultimă generaţie, având 32 de canale.

Practic, cu ajutorul acestor electrozi creierul este supus unor factori de stres pentru a vedea cum reacţionează. Electroencefalograful nostru permite o monitorizare mai extinsă a activităţii cerebrale, ceea ce înseamnă că putem obţine o imagine mai detaliată a funcţionării creierului. Acest lucru este esenţial pentru diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu afecţiuni neurologice diverse, pentru că putem înregistra activitatea electrică a creierului din multiple locaţii simultan. Rezultatele EEG-ului sunt obţinute imediat, dar se interpretează, de exemplu, în cazul pacienţilor cu epilepsie, în contextul clinic existent”, a mai precizat dr. Andrei Muşet.

Investigaţia se realizează prin internare continua, în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau specialist către medicul neurolog.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole