Scene și amfiteatre la Ciacova, Deta, Gătaia sau Sânnicolau Mare – investițiile CJ Timiș pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană

Guvernul a decis zilele trecute să aloce, printr-o ordonanță de urgență, fonduri pentru susținerea proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

În total, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș primesc pentru acest proiect 132 de milioane de lei.

Mai exact, 52 de milioane de lei merg pentru proiecte culturale, iar aproape 85 de milioane pentru investiții în infrastructura culturală.

Și anume, 53 de milioane lei pentru Primăria Timișoara și 32 de milioane lei pentru Consiliul Județean Timiș.

Potrivit unor surse al Buletin de Timișoara, alocările s-au făcut la grămadă, adică banii pot fi folosiți la orice, fără să se specifice clar obiectivul pentru care se dau aceste fonduri.

Însă în varianta inițială a OUG-ului în cauză exista o anexă, în care se specifica clar pentru partea de infrastructură culturală pentru ce se vor duce banii.

Așa a ieșit la iveală faptul că CJ Timiș-ul condus de Alin Nica a solicitat 24 de milioane de lei pentru a construi scene și amfiteatre, pentru (sic!) dezvoltarea infrastructurii culturale, în Lugoj, Buziaș, Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaș și Sânnicolau Mare.

O altă mare dorință, vizionară chiar, a administrației liberale este repararea unui acoperiș la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, pentru care au fost solicitați 1,1 milioane de lei. Trebuie menționat că investiția respectivă se afla pe lista de investiții a CJ Timiș din mandatul fostului șef al CJ Timiș, Călin Dobra, deci actuala conducere a profitat de banii pentru Capitala Culturală Europeană pentru a-și rezolva niște probleme la instituțiile din subordine, așa cum se întâmplă și în cazul unei alte solicitări. Este vorba despre reamenajarea unei săli, atenție, a unei săli, de la Bastionul Theresia pentru care ar fi nevoie de 5,3 milioane de lei.  

În legătură cu alocări financiare șeful PSD Timiș, Alfred Simonis a spus: “(..) Timișoara a pierdut bani din bugetul proiectului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii în favoarea unor primării conduse de liberali, exclusiv prin insistența expresă a președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. PNL Timiș a primit o felie mai mare de bani doar pentru că a făcut o jalbă la guvern pentru a servi niște clientelă liberală (…)“, așa cum puteți citi pe larg AICI.

La rândul său, primarul Dominic Fritz a declarat: “Știrea zilei pentru Timișoara e că Guvernul României a tăiat la jumătate finanțarea promisă în 2019 Municipiului Timișoara pentru infrastructura culturală a Capitalei Europene a Culturii. Poftim, cultură! De la peste 100 de milioane de lei promiși în 2019, am ajuns azi, cu șase luni înainte de începerea programului Capitalei Culturale, la o alocare de doar 53 de milioane de lei”, așa cum puteți citi pe larg AICI.

Deși pare incredibil, PNL Timiș s-a bătut la București pentru a lua o parte din banii Timișoarei pentru un acoperiș, o sală, și pentru construcția de scene în celălalt capăt al județului unde probabil nu va ajunge niciun turist care vine să viziteze Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Momentan nu este cert modul în care vor ajunge acești bani în conturile beneficiarilor, din cauza lipsei de transparență a administrației județene în mandatul lui Alin Nica.

Însă dacă alocările se vor face direct în bugetul CJ Timiș este nevoie de o rectificare bugetară, și pentru ca susținerile de mai sus să nu fie o simplă gargară politică cei de la PSD, USR și Pro România, pentru a da dovadă de consecvență, ar putea bloca în plenul Consiliului Județean rectificarea în cauză.

Soluția nu este cea mai fericită, dar ar putea fi un semnal și pentru generalul Ciucă că alocările pe care și-a pus semnătura nu sunt în regulă.

Totuși, Timișul are un vicepremier, în persoana lui Sorin Grindeanu.

A dormit în toată această perioadă sau ca de obicei când e vorba despre Timișoara devine mai important podul de la Brăila?

Recomandările noastre

Cele mai citite articole