PSD Timiș: Capitală Culturală Europeană nu e o Rugă la Dudești – Alin Nica crede că dialogul politic se face după modelul de Neanderthal

Guvernul a decis zilele trecute să aloce fonduri pentru susținerea proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

În total, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș primesc pentru acest proiect 132 de milioane de lei.

Mai exact, 52 de milioane de lei merg pentru proiecte culturale, iar aproape 85 de milioane pentru investiții în infrastructura culturală. Și anume, 53 de milioane lei pentru Primăria Timișoara și 32 de milioane lei pentru Consiliul Județean Timiș.

La aflarea deciziei primarul Dominic Fritz s-a declarat nemulțumit de suma alocată Primăriei Timișoara.

“Știrea zilei de azi pentru Timișoara e că Guvernul României a tăiat la jumătate finanțarea promisă în 2019 Municipiului Timișoara pentru infrastructura culturală a Capitalei Europene a Culturii. Poftim, cultură! De la peste 100 de milioane de lei promiși în 2019, am ajuns azi, cu șase luni înainte de începerea programului Capitalei Culturale, la o alocare de doar 53 de milioane de lei”, a spune primarul Timișoarei.

La rândul său, PSD Timiș consideră că banii Timișoarei au fost luați de “băieții de pe sate“.

“Din păcate, de ceea ce ne-am temut nu am scăpat. Timișoara a pierdut bani din bugetul proiectului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii în favoarea unor primării conduse de liberali, exclusiv prin insistența expresă a președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. Asta în contextul în care știm cu toții că proiectul este al orașului și că are o agendă importantă de evenimente culturale și investiții programate pentru reabilitarea unor edificii valoroase. PNL Timiș a primit o felie mai mare de bani doar pentru că a făcut o jalbă la guvern pentru a servi niște clientelă liberală. Este foarte clar pentru toată lumea că Timișoara nu contează pentru PNL. Au contat Ciacova, Jimbolia sau Sânicolau Mare, mari centre culturale conduse de primari liberali. PNL nu este în stare să iasă din logica unei gândiri în care sunt plătite polițe adversarilor politici fără a ține cont de cetățeni și de binele lor. Nu este nici normal și nici moral să fie defavorizată Timișoara, chiar condusă de un primar USR. Pentru că proiectul Timișoara 2023 nu este al lui Fritz, Nica, sau Simonis, este al orașului și al timișorenilor. Îmi doresc ca domnul președinte Alin Nica să se maturizeze și să conștientizeze că politica nu e nici concurs de cântat și nici de gătit, așa cum proiectul Capitală Culturală Europeană nu e o Rugă la Dudești, iar dialogul politic se face după alt model decât cel de Neanderthal, așa cum au fost atacurile la adresa adversarilor din ultima perioadă, încadrate în categoria grobian. Ca o dovadă de fairplay îi spun domnului președinte că accept armistițiul propus ieri. Condiția este ca banii deturnați din bugetul Timișoarei pentru favoritismele de partid să fie dați înapoi! De aici putem să continuăm orice dialog politic“, a spus șeful PSD Timiș, Alfred Simonis.

În schimb, PNL Timiș, cu aroganța bine-cunoscută, care ascunde lipsa de argumente, consideră că șeful PSD Timiș, Freddy Simonis, este ”locotenentul” primarului Dominic Fritz și a transmis un comunicat de presă aproape unic în istoria partidelor politice din Timișoara, plin de invective.

“USR – PSD, aceeași confuzie. Constatăm cu tristețe că USR și PSD, prin reacțiile lor publice, perseverează în demersul de confiscare a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. PNL Timiș face un apel la toți cei implicați în acest proiect să revină la normalitate și să lase disputele politice pentru anii viitori. Este momentul că administrația locala și județeană să pună împreună umărul la reușita acestui proiect. Acest demers al PNL Timiș vine în ciuda faptului că primarul Fritz, ajutat de ”locotenentul” său Freddy Simonis, au lansat în spațiul public informații mincinoase pentru a acoperi amatorismul și lipsa de experiență în administrație. Zilele trecute, primarul Fritz urla ca din gură de șarpe că președintele PNL Timiș blochează la Guvern Ordonanța prin care sunt împărțiți banii de la Ministerul Culturii pentru acest proiect. Primarul Zerou se credea probabil la Radio Erevan pentru că fumigena pe care a lansat-o în spațiul public avea o doză de adevăr, dar nu legat de PNL Timiș. Cel care blocase Ordonanța era chiar deputatul PSD Freddy Simonis, fapt recunoscut ulterior de acesta într-o declarație publică. Credem că, de fapt, supărarea celor doi se îndreaptă spre președintele PNL Timiș, Alin Nica, pentru că și-au dat seama că el este singurul care a făcut pași concreți pentru buna desfășurare a proiectului și, mai mult, și-a oferit și sprijinul pentru deblocarea situației grave în care amatorii de la USR au dus acest proiect extrem de important pentru Timișoara și județul Timiș. „Domnul Simonis ar trebui să învețe că, în activitatea profesională, și într-un mandat acordat de cetățeni de bună credință, există bucurii mai mari decât calomnierea adversarilor politici. Înțeleg că pare greu de crezut pentru el, însă la proiectele mari, se lucrează constructiv, pe rezultate, nu pe combinații. În ceea ce îl privește pe domnul Fritz, văzându-l în așa strânsă colaborare cu PSD-ul, mărturisesc că mă îngrijorează problemele pe care le are la coloana vertebrală administrativă. Mă întreb cum îi poate privi în ochi pe membrii și simpatizanții USR? A uitat și de penali, a uitat și de ciuma roșie și de jurămintele anti-pesediste făcute în fața electoratului USR?”, transmite Alin Nica, președintele PNL Timiș. Acuzațiile deputatului PSD, cum că banii de la Guvern ar urma să fie deturnați în afara proiectului, nu merită atenția nimănui pentru că dincolo de comicul situației putem bănui că cel care le-a verbalizat ar putea fi sub influența anumitor substanțe halucinogene. În acest context, PNL Timiș propune un armistițiu politic pe tema Timișoara Capitală Europeană a Culturii și invită liderii politici și administrativi ai USR să se alăture acestui demers. PSD Timiș poate asista de pe margine pentru că nu este implicat direct, iar liderii acestui partid sunt cu totul străini de cultură și nu vor reuși să înțeleagă mare lucru din acest proiect“, se artă în comunicatul PNL Timiș.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole