Începe judecarea “penalilor“ din PNL Timiș – deputatul ginerică Cosmin Șandru și fostul director STPT, Nicolae Bitea – acuzați de corupție

Un complet de cameră preliminară al instanței supreme a stabilit, marți, că probele anchetatorilor DNA în dosarul mitei pentru moțiunea de cenzură privind guvernul Cîțu în care au fost deferiți justiției deputatul PNL Cosmin Șandru și Nicolae Florin Bitea, sunt legal obținute și valide astfel că judecarea acestora poate începe, anunță știripesurse.

„În temeiul art. 346 alin. (2) din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondate, cererile şi excepțiile formulate de inculpa?ii Şandru Cosmin şi Bitea Nicolae-Florin. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin rechizitoriul nr. 260/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupției, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații Şandru Cosmin şi Bitea Nicolae-Florin. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în cameră de consiliu, astăzi, 21 iunie 2022”, se arată în minuta deciziei instanței supreme de marți, citată de stiripesurse.

Cei doi demnitari au fost dați pe mâna judecătorilor în 22 decembrie 2021 iar de atunci dosarul se află în faza camerei preliminare. Bitea și Șandru sunt acuzați de anchetatorii DNA de câte o faptă de dare de mită, fapta fiin pretins comisă în context politic.

În rechizitoriul transmis judecătorilor ICCJ anchetatroii DNA notează că la data de 01 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, inculpații Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați ai acestuia din urmă în posturi de conducere a unor instituții publice, după ce ar fi fost înscriși formal ca membri de partid.

Pentru a beneficia de această „favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus.

Deși trimis în judecată deputatul Cosmin Șandru nu și-a dat demisia din Parlament și deși a fost anunțat ca suspendat din partid participă nestingherit la întruniri politice alături de șeful PNL Timiș, Alin Nica, care i-a angajat nevasta pe post de consilier personal.

La rândul său, Nicolae Bitea, la fel, anunțat ca suspendat din partid participă nestingherit la întruniri politice alături de șeful PNL Timiș, Alin Nica, și a fost între timp angajat la o asociație satelit a CJ Timiș, care este finanțată din bani publici.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole