Primăria Timișoara duduie de bani alocați pentru investiții

Viceprimarul USR+ al Timișoarei, Ruben Lațcău, spune că noua administrație înregistrează un record în materie de investiții între 1 ianuarie – 1 august 2021.

“În doar jumătate de an am reușit să investim mai mult decât s-a investit în oraș în oricare din ultimii 4 ani, pe o perioadă de 12 luni. Asta nu înseamnă sume promise pe principiul “lucrați voi, că rezolvăm după cu banii”, ci vorbim despre bani facturați și plătiți către constructori și proiectanți pentru lucrările realizate. Avem de asemenea record pe investiții prin fonduri europene, e vorba de 49 de milioane de RON la jumătatea anului”, spune Ruben Lațcău.

Crește rata de absorbție

“Ca procent de absorbție din suma contractată, am ajuns de la 0.2% (septembrie 2020) la 8% și vrem să atingem 15% până la finalul acestui an. Nu e dificil să semnezi hârtii și să le muți dintr-o parte în alta, ci mai greu este să te asiguri că fiecare proiect pe care am contractat aceste fonduri merge înainte. Am rămas în urmă comparativ cu alte orașe și dacă lucrurile nu se mișcă, vom pierde banii pe exercițiul financiar actual – trebuie să facem mult mai mult. Pentru 2022 avem ca țintă peste 50% absorbție din fondurile europene. Acești bani nu conțin facturile restante de 100 milioane de lei din 2020, care au fost și ele achitate”, a mai precizat viceprimarul USR+ al Timișoarei.

Comparație cu fosta administrație

“Ultima oară când s-au investit aproape la fel de mulți bani în oraș au fost în prima partea a lui 2016, înainte de alegerile locale. Execuția bugetară de atunci a văzut două mari proiecte pe fonduri europene, respectiv amenajarea malului Bega și lucrările de pietonalizare din centru”, spune Ruben Lațcău.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole