Porta ucigașă de pe Lugojului: șase persoane s-au înțeles cu procurorii pentru închisoare cu suspendare – au fost încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției

Parchetul Judecătoriei Timișoara a finalizat recent ancheta în dosarul porții de intrare în Timișoara care s-a prăbușit la furtuna din septembrie 2017, omorând un tânăr de 24 de ani.

Potrivit unui răspuns formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara la solicitarea „Adevărul” șase persoane au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și unul a fost trimis în judecată.

„Cu privire la șase inculpați s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Cu privire la cel de-al șaptelea inculpat s-a dispus trimiterea în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Judecătoria Timișoara a fost sesizată cu acordul de recunoaștere a vinovăției și cu rechizitoriul emis în cauză”, a transmis PJ Timișoara pentru „Adevărul”.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, dintre cele șase persoane care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cinci sunt persoane fizice și una este o persoană juridică, firma Stareto, care a realizat lucrarea de „înfrumusețare” a porții înainte de prăbușire.

Printre cele cinci persoanele fizice care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, trei sunt angajați sau foști angajați ai Primăriei Timișoara, iar una este patronul firmei Stareto. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost încheiate pentru trei ani de închisoare cu suspendare, în cazul persoanelor fizice și amendă penală de 80.000 de lei în cazul firmei Stareto.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Judecătoriei Timișoara pentru a fi validat.

Poarta de intrare dinspre Lugoj s-a prăbușit la furtuna din  2017, omorând un tânăr de 24 de ani. Ancheta a scos la iveală că în renovarea porții nu a fost respectată procedura legală.

Potrivit pressalert.ro, o expertiză realizată de expertul tehnic Victor-Radu Marinov, a arătat că prăbuşirea porţii s-a produs ca efect cumulat al mai multor factori – problemele proiectul iniţial legate de dimensionarea stâlpilor şi fundaţiei în raport cu direcţia vântului, majorarea ariilor expuse la vânt în urma lucrărilor de reabilitare din 2015 şi vântul extrem de puternic, care a ieşit din standardele de calcul.

Victor-Radu Marinov a explicat că poarta nu ar fi picat doar din cauza vântului, chiar dacă acesta a fost mult mai puternic decât cel calculate în proiect.

„Concluzia mea finală este că nu a fost o cauză una singură, determinantă, ci un cumul de cauze. A fost şi faptul că din proiectare nu a fost soluţia cea mai potrivită aleasă. În 2014 -2015 s-a majorat suprafaţa de expunere la vânt şi a fost şi un vânt mai puternic decât vântul normat, de calcul. Fiecare în parte s-au adăugat şi cumulat şi au dus la prăbuşire. În ipoteza că toate ar fi fost corecte şi numai unul ar fi fost (factor, n.a.), asta nu ar fi putut duce la prăbuşire. Din această cauză am tras concluzia că a fost un cumul de cauze, o cascadă”, a declarat expertul pentru sursa citată. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole