O firmă de avocați care îl apără pe Alin Nica a primit un contract de 100.000 de lei de la o asociație satelit a CJ Timiș

Firma de avocatură Sabou, Burz și Cuc care îl apără în diferite spețe juridice pe actualul șef al CJ Timiș, Alin Nica, ca persoană fizică, este abonată la bani publici de mai multă vreme. Firma a fost chiar amendată pentru divulgare a datelor personale ale unui client.

Buletin de Timișoara publica în data de 02.12.2021, articolul O firmă de avocați care îl apără pe Alin Nica jupoaie o asociație finanțată de CJ Timiș.

În articolul respectiv redacția noastră dezvăluia faptul că firma de avocatură în cauză a primit un contract în luna aprilie 2021 de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș) – organizație prin care sunt gestionate gunoaiele la nivel județean și care are ca asociați CJ Timiș și primăriile din județ, deci instituțiile publice.

“Contractul a fost închiriat în luna aprilie a acestui an, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SICAP, și este valabil până în luna decembrie a acestui an. Valoarea se ridică la circa 15.000 de euro, bani plătiți de ADID în tranșe lunare, pentru servicii de consultanță juridică. Interesant este că Alin Nica, în calitate de președinte al CJ Timiș, a ocupat și funcția de președinte al acestei asociații chiar până în luna aprilie a acestui an, fiind înlocuit cu două săptămâni înainte de încheierea contractului“, se arată în articolul din luna decembrie.

Ca urmare a dezvăluirii respective Buletin de Timișoara a formulat o sesizare la Agenția Națională de Integritate pentru un posibil conflict de interese, care se află în continuare în cercetări, la fel ca alte spețe care îl vizează pe șeful PNL și CJ Timiș, Alin Nica.

Însă, anul 2022 a adus reînnoirea relației de colaborare dintre cele două entități.

Așa se face că în 17.01.2022 conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SICAP, ADID Timiș încheie un nou contract cu firma de avocatură Sabou, Burz și Cuc, la valoarea de 102.000 de lei, adică 20.634,41 euro, pentru:

“Servicii juridice de consultanță și reprezentare juridica pentru societăți cu răspundere limitată, instituțiile publice și asociațiile de dezvoltare intercomunitară, asistarea și reprezentarea în procedura de modificare a actelor constitutive, redactare acte și consiliere juridică in desfășurarea activității. Indeplinirea oricăror formalități în vederea apărării intereselor autorității contractante. Formularea de opinii sau analize referitoare la activitatea desfășurată și legislaţia aplicabilă. Servicii de consultanţă juridică, la cererea Autorităţii contractante, în cadrul si in legatura cu activitatea acesteia, in domeniile, dar fără a se limita la: achiziţii publice, raporturi de muncă, incheierea, interpretarea, executarea si incetarea contractelor, serviciile comunitare de utilități publice şi alte domenii incidente activităţii acesteia“, se arată în descrierea de pe SICAP.

Contractul este împărțit în 12 tranșe egale a câte 8.500 de lei pe lună.

Așadar, banii din cotizațiile plătite de primării se scurg către avocații lui Alin Nica, iar problema deșeurilor este tot nerezolvată așa cum se poate observa cel puțin în Timișoara.  

Pentru acuratețe trebuie spus că redacția Buletin de Timișoara a aflat despre această firmă de avocatură și relația ei cu Alin Nica cu ocazia amenințărilor și intimidărilor la care redacția noastră a fost supusă deoarece am dezvăluit mai multe posibile conflicte de interese în care se poate afla șeful CJ Timiș și pentru care este acum cercetat de Agenția Națională de Integritate, așa cum puteți citi aici.

Intimidările și amenințările au culminat cu faptul că redacția Buletin de Timișoara a fost acționată în instanță de șeful CJ Timiș, Alin Nica, care dorește îndepărtarea de pe site-ul Buletin de Timișoara a articolelor respective.

Însă, firma de avocatură Sabou, Burz și Cuc, prin care Alin Nica s-a îndreptat spre redacția noastră nu este una lipsită de probleme.

Surse al Buletin de Timișoara ne-au informat că firma în cauză a fost amendată în luna februarie a acestui an de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, conform unui comunicat de presă disponibil AICI și pe care îl redăm mai jos:

“Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în luna februarie o investigație la operatorul  Societatea Civilă Profesională de Avocați „Sabou, Burz & Cuc” și a constatat că acesta a încălcat prevederile art. 5 alin. (1) lit. a), b), c), f) și alin. (2) și ale art. 6 din Regulamentul General privind Protecția Datelor. Operatorul Societatea Civilă Profesională de Avocați „Sabou, Burz & Cuc”  a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4946 lei, echivalentul a 1.000 EURO. Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri prin care s-a reclamat divulgarea de către operator a datelor personale ale unui petent (client al operatorului) fără acordul și informarea sa prealabilă, prin postarea unei adrese primite de acesta de la o instituție publică pe un grup de WhatsApp folosit de avocații unui barou. În cadrul investigației s-a constatat că Societatea Civilă Profesională de Avocați „Sabou, Burz & Cuc” a dezvăluit datele personale ale persoanei vizate (nume, prenume, adresa de domiciliu, informații referitoare la un dosar aflat pe rolul unei instanțe) pe un grup de WhatsApp format din 247 de membri, fără temei legal, în mod excesiv și incompatibil cu scopul inițial al colectării lor, precum și fără adoptarea unor măsuri tehnice și organizatorice pentru păstrarea confidențialiții acestor date, încălcându-se astfel prevederile art. 5 alin. (1) lit. a), b), c), f) și alin. (2), precum și ale art. 6 din Regulamentul General privind Protecția Datelor. Totodată, operatorului i s-au aplicat și următoarele măsuri corective:

– măsura corectivă de a asigura conformitatea cu Regulamentul General privind Protecția Datelor a operațiunilor de colectare și prelucrare ulterioară a datelor personale ale petentului pentru a se asigura notificarea tuturor membrilor grupului de WhatsApp folosit de avocații unui barou în vederea ștergerii adresei postate pe acest grup;

– măsura corectivă de a asigura conformitatea cu Regulamentul General privind Protecția Datelor a operațiunilor de colectare și prelucrare ulterioară a datelor personale în cadrul raporturilor juridice de asistare și reprezentare a clienților operatorului, astfel încât să se evite divulgarea datelor personale obținute de la aceștia, în afara situațiilor permise de lege, inclusiv prin instruirea regulată a persoanelor ce prelucrează date sub autoritatea operatorului“, se arată în comunicatul de presă.

Mai mult, firma de avocatură Sabou, Burz și Cuc ar avea o plângere pentru cercetare disciplinară la Baroul Timiș, plângere depusă la sfârșitul anului trecut și nesoluționată încă, susțin sursele redacției noastre, dar și o plângere penală depusă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 45 alin. 6 din Legea 51/1995.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole