Noul stadion al Timișoarei va costa 837 de milioane de lei – va avea o capacitate de 30.000 de locuri și va fi fără pistă – construcția va dura 25 de luni

Consiliul Județean a aprobat miercuri studiul de fezabilitate pentru construirea stadionului de 30.000 de locuri.

Consiliul Județean Timiș a aprobat miercuri documentația tehnico – economică și indicatorii tehnico – economici, pentru obiectivul de investiție publică “Construire stadion cu capacitatea de 30.000 de locuri, strada Ștefan Covaci nr.1, Municipiul Timișoara, Județul Timiș”, faza Studiu de fezabilitate – varianta 1.

În document nu există termene privind un grafic realist și o dată exactă la care ar putea demara construcția obiectivului.

Singurele precizări sunt legate de faptul că proiectare va dura 10 luni, iar construcția 25 de luni de la data semnării contractului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Momentan,  nici măcar finanțarea nu este aprobată de Guvern.  

Stadionul nou propus va fi de tipul stadioanelor dedicate fotbalului, fără pistă de atletism, cu tribunele construite imediat în jurul terenului înierbat. Tribunele pentru spectatori sunt divizate în doua inele: superior și inferior, între acestea găsindu-se inelul intermediar, de distribuție către sectoarele de scaune pentru spectatori. Pe latura estica a stadionului se găsește tribuna 1, cea care adăpostește, la nivelul tribunelor, locurile pentru spectatorii VIP si presa, iar sub tribuna, spatiile pentru echipe, presa, oficiali și spatii de protocol pentru publicul VIP. Tribuna 1 concentrează, sub planul gradenelor, singurele spatii închise, încălzite, ale stadionului. Dat fiind ca, spre deosebire de alte stadioane cu capacitați similare, inelul 1 (inferior) este construit deasupra terenului (multe asemenea construcții au inelul 1 construit sub cota terenului, în săpătură), stadionul va beneficia, sub întreaga amprenta a tribunelor, cu excepția tribunei 1, de spatii construite, ce nu sunt necesare pentru funcțiunea de baza, urmând ca acestora sa li se dea o destinație distinctă, complementară. Spațiile complementare, ce însumează o suprafață de aproape 15 000 mp, fiind amplasate la parterul construcției, urmează sa fie amenajate după inaugurarea clădirii, în baza încredințării suprafețelor prin licitație ori, prin consultarea cluburilor sportive interesate și alocarea în gestiune a acestora. Construcția propusa va avea, generic, un regim de înălțime P+2E, prezentând un volum unitar, cu cornișa continuă, la o înălțime de aproximativ 41 m fata de cota terenului (vârf interior copertină).

Cele trei nivele sunt:

-parter – zona spatii complementare, dispuse sub inelul 1 al tribunelor

-etaj 1 – nivel de acces – dispus la jumătatea înălțimii inelului 1 al tribunelor, parțial sub acesta, parțial înafara amprentei stadionului

-etaj 2 – înalt – nivel de distribuție, intre cele doua inele ale tribunelor, amplasat sub amprenta inelului 2.

În interiorul volumului unitar al stadionului este amenajata tribuna 1 – tribuna oficială, zona funcțională cea mai complexa a clădirii, care, conform prevederilor forurilor competiționale, trebuie sa concentreze spatii pentru echipe, oficiali, presa și publicul VIP. Pentru adăpostirea tuturor funcțiunilor prevăzute și pentru separarea corecta a acestora, este necesara, în zona VIP și în zona dedicata presei, realizarea unor nivele intermediare, în cuantumul etajului 2, doar pe aceasta zona a clădirii.

Astfel:

-pentru publicul VIP 0 – loje – se realizează doua nivele intermediare cu regim de suplantă ( nu ocupa întreaga amprenta a nivelelor, având deschidere liberă către atrium acces).

-pentru presa se realizează un nivel de distribuție către spațiul tribunei

-pentru personalul de control al stadionului / regie stadion, se realizează un nivel redus, tehnic, la nivelul superior al tribunelor, a cărui poziție este obligatorie la aceasta cota, pentru a asigura o buna vizibilitate asupra întregii incinte a tribunelor.

Regimul de înălțime local al tribunei 1 este S+P+6E, fără însă ca volumul construcției, în aceasta zonă, sa crească, practic, cele 4 nivele suplimentare, parțiale, se înscriu în volumul etajului 2, general, al stadionului“, se arată în Raportul care a stat la baza proiectului votat de consilierii județeni.

Proiectul a fost aprobat într-o ședință de plen cu 29 de voturi pentru.

Studiul a fost realizat de Compania Națională de Investiții, care ar urma să finanțeze o mare parte din proiect.

Compania Națională de Investiții (CNI) a contractat, în urma derulării procedurii de achiziție publică, prin Asocierea SC Lucian Simion Arhitectură SRL – SC Construcții Erbașu SA, realizarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire Stadion cu capacitate de 30.000 de locuri, strada Ștefan Covaci nr. 1, Municipiul Timișoara, Județul Timiș”. În cadrul Studiului de fezabilitate realizat, au fost abordate 3 variante de construire a noului stadion, din care a fost selectata o varianta (varianta 1), care este detaliata în aceasta etapă de proiectare – studiul de fezabilitate“, se mai arată în Raportul care a stat la baza proiectului votat de consilierii județeni.

Varianta aleasă și abordată în cadrului întocmirii Studiului de fezabilitate, prevede că sursele de finanțarea ale proiectului sunt bugetul național și bugetul C.J. Timiș:

1. Valoarea totală a obiectivului de investiții (CNI + C.J. TIMIȘ):

– 704.295.978,42 lei (fără TVA) / 836.949.206,70 lei (cu TVA);

Din care C+M :

– 530.181.974,76 lei (fără TVA) / 630.916.549,97 lei (cu TVA);

2. Valoare finanțată C.J. Timiș:

– 18.796.643,08 lei (fără TVA) / 22.328.966,09 lei (cu TVA);

Din care C+M :

– 15.779.942,11 lei (fără TVA) / 18.778.131,12 lei (cu TVA);

Documentul citat mai arată că “pentru continuarea proiectului „Construire Stadion cu capacitate de 30.000 de locuri, str. Ștefan Covaci nr. 1, Municipiul Timișoara, Județul Timiș”, este nevoie de promovarea și aprobarea a 2 Hotărâri de Guvern : pentru aprobarea principalilor indicatori tehnico – economici și implicit, a surselor de finanțare, respectiv HG de aprobare a demolării stadionului Dan Păltinișanu și construirea unui nou stadion pe același amplasament, condiție esențială pentru Consiliul Județean Timiș, în sarcina căruia cade, conform HCJT nr. 165/17.07.2019, viabilizarea amplasamentului vechiului stadion, în concordanță cu documentele urbanistice și respectarea reglementărilor în vigoare“.

Graficul de execuție nu prevede data la care ar putea fi aprobate cele două Hotărâri de Guvern și nici durata licitației pentru proiectare și execuție:

Durata totala de implementare a investiției este, prin urmare:

– Faze premergătoare încredințării contractului de proiectare și execuție -10 luni;

– Proiectare (pana la începerea lucrărilor) – 4 luni;

– Execuție și rest proiectare – inclusiv întreruperi cauzate de timp nefavorabil – 25 luni;

Durata estimata lucrări de remediere – 1 luna“, se mai arată în raport.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole