Nicolae Robu – urmărit penal de DNA Timișoara pentru abuz în serviciu

Fostul primar Nicolae Robu este urmărit penal de DNA Timișoara, pentru abuz în serviciu, în dosarul în care a fost chemat la audieri vineri dimineața privind emiterea unei autorizații de construire în anul 2018.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: Robu Nicolae, la data faptei primar al municipiului Timișoara, Ciurariu Emilian-Sorin, la data faptei arhitect – șef al municipiului Timișoara, Borcsi Gabriela-Violeta, la data faptei șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană, Croitoru Lucreția, la data faptei consilier în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, scrie într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, „în cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecții Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta și Croitoru Lucreția, în calitățile menționate mai sus, împreună cu alți funcționari din cadrul primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism. Prin emiterea acelei autorizații ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire”.

În acest dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Dominic Fritz a comentat noul dosar în care fostul edil Nicolae Robu este anchetat.

În ceea ce-l privește pe domnul Robu, nu vreau să comentez, nu știu dacă este sau nu este corupt, este treaba lui să-și dovedească inocența în cadrul sistemului de justiție. Ce pot să spun însă este că niciunul dintre suspecți nu mai lucrează în Primăria Timișoara. Unii din acei oameni ale căror posturi le-am desființat și care m-au dat în judecată pentru faptul că le-am desființat posturile, acum sunt vizați de dosare de corupție, inclusiv în acest dosar. Concluziile le puteți trage singuri, poate există o legătură între cele două lucruri. Clar este că am găsit în parte în Primăria Timișoara, niște practici foarte, foarte dubioase atât în domeniul resurselor umane, unde există un dosar, în domeniul patrimoniului, unde există un dosar, și acum și în domeniul urbanismului, unde există un dosar. Toate aceste practici fac parte din lupta anticorupție pe care o ducem în Primăria Timișoara și încă o dată, niciunul dintre acești oameni care sunt vizați de aceste trei dosare, de urbanism, de patrimoniu și de resurse umane, nu mai lucrează în Primăria Timișoara”, a afirmat Dominic Fritz.

La rândul său, Nicolae Robu a declarat că nu a comis nicio ilegalitate.

Azi am fost chemat la DNA privitor la o autorizaţie de construcţie a unui duplex, emisă în 2018, ajunsă între timp anulată. Nu am dat nicio declaraţie, voi studia mai întâi dosarul cu pricina. În orice caz, consider ca ceva normal cercetarea în circumstanţele date, în vederea elucidărilor ce se impun. Nu-mi fac nicio grijă în ce mă priveşte, pentru că eu personal nu am comis nici pe această speţă şi nici pe altele nicio ilegalitate. Am fost permanent ultracorect şi ultracinstit„, a afirmat Nicolae Robu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Fostul edil spune că în calitate de primar a semnat zilnic o mulţime de documente, printre care şi un număr important de autorizaţii de construcţie, dar niciodată în cei opt ani de mandat nu şi-a pus semnătura pe vreun document fără a avea în prealabil toate semnăturile aparatului de specialitate cerute de lege şi de procedurile interne, drept garanţie de legalitate şi de conformitate sub toate aspectele.

De altfel, fără aceste semnături, documentele nici nu ajungeau la mine la semnat, regula în acest sens la cabinetul meu fiind foarte strictă. Ar fi o imposibilitate ca primarul să verifice personal legalitatea şi conformitatea, pe de o parte pentru că nu are expertiză în toate domeniile de activitate ale unei primării, pe de altă parte pentru că şi dacă prin absurd ar avea, nu ar dispune de timpul fizic necesar. De aceea există un aparat de specialitate, format din sute de persoane la o primărie ca cea a Timişoarei. Primarul ar fi vinovat dacă un document semnat de el ar conţine o neregulă, dacă el ar fi cerut acea neregulă sau dacă i s-ar fi spus de ea, i s-ar fi propus să o accepte şi el ar fi acceptat-o. Altminteri, ce vină să aibă el?”, continuă Nicolae Robu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole