Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: peste trei-patru ani vom avea institut oncologic nou în Timişoara – Spitalul Victor Babeș are unul dintre cele mai moderne aparate RMN din lume

Ministrul Sănătăţii Alexandrul Rafila anunţă că, după ce Spitalul de Pneumologie şi Boli Infecţioase din Timişoara beneficiază de unul dintre cele mai moderne aparate RMN din lume, cu finanţare de la Ministerul Sănătăţii, oraşul de pe Bega ar putea avea un institut de oncologie, cu fonduri asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă (PNRR).

Am reuşit să îl includem în PNRR şi să sperăm că peste trei-patru ani vom avea un institut oncologic nou în Timişoara”, a declarat el.

E vorba de un RMN 3 Tesla, să spunem cea mai bună variantă, cea mai modernă variantă a unui aparat de rezonanţă magnetică. Ministerul Sănătăţii a finanţat acest aparat la Spitalul de Pneumologie şi Boli Infecţioase din Timişoara. Sigur că şi aici discutăm, o dată, despre pacienţii care sunt de acolo, din spital –  şi ştiţi bine că una dintre formele de cancer care este mai greu depistabilă este reprezentată de cancerul pulmonar – dar şi alţi pacienţi oncologici vor avea acces la acest echipament, mai ales că situaţia e puţin debalansată, în sensul că noi avem trei instituţii oncologice în România, Bucureşti, Cluj şi Iaşi, iar în vestul ţării nu este niciun institut oncologic. Am reuşit să îl includem în PNRR şi să sperăm că peste trei-patru ani vom avea un institut oncologic nou în Timişoara. Sunt convins că timişorenii vor sprijini cu toţii dezvoltarea acestui proiect major, însă până atunci, ceea ce facem noi la nivelul Ministerului Sănătăţii, avem o politică de dezvoltare a resurselor în domeniul diagnosticului şi terapiei pentru pacienţii oncologici. Este doar una dintre investiţiile care se adresează acestei categorii de pacienţi”, a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a adăugat că, anul trecut, au fost realizate şapte centre pentru radioterapie la nivel naţional.

În acest context, ministrul anunţă investiţii noi în infrastructura folosită pentru tratarea pacienţilor oncologici.

Mai facem încă un lucru foarte important, cred eu, o să facem în aşa fel încât această terapie stereotactică, o formă foarte modernă de terapie, să poată să se facă şi în clinicile publice, pentru că în momentul de faţă se face aproape exclusiv numai în clinicile private, şi în perioada imediat următoare vom upgrada, e vorba de un software dedicat care permite această terapie stereotactică să fie făcută în centrele publice”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că se vor face investiţii importante în aparatele care fac investigaţii de tipul PET-CT, fiind ridicate „restricţiile birocratice” în ceea ce priveşte aparatele care fac această investigaţie.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole