Medicul timișorean Mihai Gafencu: peste 76.000 de copii au cel puțin un părinte plecat la muncă peste hotare – Rămâi aproape de copilul tău, campanie în vămi

Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, derulează activități de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanței de vară.

La acțiune participă și medicul timișorean de la Spitalul Louis Țurcanu, Mihai Gafencu, președinte al Organizației Salvați Copiii România.

“Marius are 10 ani și este în clasa a IV-a. Bunicii îl consideră băiat mare de acum… Și el crede despre el că e mare: nu plânge nici când îl doare și nu se mai joacă. Însă nu poate renunța la așteptare. Marius se află în grija bunicilor materni de când părinții săi au plecat la muncă peste hotare.  Se întâmpla într-o dimineață de toamnă mohorâtă pe când băiatul avea 6 ani. Își aduce aminte acea zi: a fost trezit brusc 💤 de bunici să-și ia la revedere de la părinți. Când mama l-a strâns în brațe, cu lacrimi în ochi, i-a promis jucării multe și centrală cu apă caldă. El nu a înțeles decât că părinții plecau. „- De atunci tot iese în drum și se uită în zare, așteptând. Ne-am întrebat, și eu și asta bătrână, ce o tot face acolo. Uneori venea trist tare, apăsat parcă de suferință. I-am zis – ce tot astepti măi, Mariusică, ce te tot uiți?”. „- Pe mama și pe tata… parcă nu mai vin…”. „- Când vin ai lui  îi aduc jucării, dar el îi vrea aproape, îi este greu”, povestește bunicul. Aceasta este una dintre poveștile copiilor ai căror părinți au plecat să muncească în străinătate, părinți cărora le duc, cu greu, dorul“, este povestea spusă de Salvați Copii.

“Mai mult de 9% dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate sunt în această situație de peste 10 ani, în vreme ce 18% dintre copii au rămas în grija rudelor de o perioadă cuprinsă deja între șapte și nouă ani, pentru 37% dintre acești copii, părinții fiind plecați din țară de o perioadă cuprinsă între patru şi șase ani“, potrivit analizei realizate de Salvați Copiii România, pe un eşantion format din beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei.

“În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării părinţilor plecaţi cu copiii, cu 26% dintre copii părinţii comunică zilnic, cu 34% de două / trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc. În acest context, Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează, pentru al doilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor și la importanța menținerii comunicării părinţi – copii“, mai arată sursa citată.

“La finalul anului 2021, 76.170 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale[1], care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceștia, 21.024 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat. Analiza realizată de Salvaţi Copiii România în 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, arată că 4% au părinţii plecaţi de mai putin de un an, iar 32% de o perioadă între un an şi trei ani“, precizează Salvați Copiii.

“Fenomenul copiilor rămași în grija rudelor, în timp ce părinții lor sunt nevoiți să muncească peste granițe, este unul cronicizat. Așa cum arată și analiza Salvați Copiii România, sunt copii care au crescut, s-au dezvoltat emoțional, au trecut dintr-un ciclu școlar într-altul în lipsa părinților, plecați deja de mai bine de un deceniu. Menținerea comunicării între părinți și copii este crucială, pentru că nimic nu poate compensa, nici afectiv, nici social, absența unui părinte din viața copilului”, spune Mihai Gafencu, președinte al Organizației Salvați Copiii România.

Pe parcursul lunii august, Organizația Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii filiala Timiș în perioada 10-11 august, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră Oradea.

Ecologizare în localitatea de frontieră Cenad

Voluntarii împreună cu reprezentanții ADID Timiș au strâns zeci de saci cu deșeuri reciclabile aruncate la întâmplare, de la intrarea în țară prin Vama Cenad, până la zonele recreative din…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole