Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, David Muniz, la Timișoara: ne dorim o relație pe care să o vedem în continuare crescând – invesții în reţelele 5G sau construirea unui reactor nuclear

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, David Muniz, a declarat, joi, în cadrul conferinţei regionale US – Romania Business Bridges, via Timişoara, organizată de AmCham, că SUA doresc să aibă o relaţie în creştere cu România, între punctele pozitive remarcând anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind construirea unui reactor nuclear.

„Este o relaţie pe care noi ne dorim să o vedem în continuare crescând, s-au dezvoltat şi alte zone importante, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat lansarea construirii unui reactor nuclear, care se va realiza până în anul 2028. Avem de asemenea un parteneriat privind cooperarea civilă nucleară şi s-a lucrat împreună cu Guvernul României pentru a vedea care sunt variantele şi posibilităţile de a investi în reţelele 5G şi alte generaţii. Invazia brutală a Rusiei ne-a oferit ocazia perfectă pentru a vedea în ce măsură putem acţiona asupra securităţii naţionale (…)”, a afirmat David Muniz.

Oficialul american a adăugat că există de asemenea foarte multe legături economice pe care SUA doresc să le dezvolte în zona de vest a României, legături de afaceri, punctând existenţa unui număr mare de investiţii americane în această zonă şi faptul că marile firme americane şi-au găsit un loc în Timişoara.

„Sper să creştem în continuare lista acestora. A crescut, de asemenea, şi numărul membrilor Camerei de 10 ori, în această perioadă, ceea ce este o componentă critică pentru relaţia dintre cele două ţări. Parteneriatul a fost semnat în 1997 şi astfel s-au exportat bunuri în valoare de 280 de milioane de dolari, (…) iar exporturile americane s-au triplat. Există o mână de lucru foarte bine calificată, există energie nucleară, electricitate şi alte tipuri de energii, există competenţe foarte înalte în zona tehnologică şi IT. Noi ne dorim să contribuim cu investiţii”, a subliniat David Muniz.

El a arătat însă că există şi multe companii americane care vorbesc despre probleme cu infrastructura, birocraţia şi corupţia, precum şi lucruri la care trebuie să se mai lucreze pentru succesul creşterii cooperării.

„Alianţele globale şi parteneriatele implică transparenţă şi stabilitate. Noi trebuie şi dorim să facem mai mult aici, ca un partener apropiat şi prieten, SUA vor susţine România pentru a-şi atinge toate standardele pentru a deveni un membru competitiv în OECD”, a spus Muniz.

În altă ordine de idei, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în România şi-a exprimat dorinţa de a reveni în Timişoara în anul 2023, când oraşul va fi Capitală Culturală Europeană, şi când municipiul va avea ocazia să împărtăşească experienţa cu toţi cei care îl vor vizita, iar AmCam va susţine această activitate.

În cadrul unei întâlniri pe care delegaţia americană condusă de David Muniz a avut-o cu primarul Dominic Fritz, cei doi au discutat despre rolul oraşelor în răspunsul faţă de crize umanitare, despre importanţa investiţiilor companiilor americane în Timişoara şi despre potenţialul oraşului atât din punct de vedere economic, cât şi cultural, în contextul anului Capitalei Culturale Europene.

„Este prima oară când am venit în Banat, însă cunosc bine relaţiile puternice pe care regiunea şi oraşul Timişoara le-au dezvoltat cu mediul de afaceri din Statele Unite. Sunt firme americane importante care au investit şi investesc aici şi ne bucurăm de cooperarea pe care o avem în a construi punţi economice şi culturale prin intermediul Timişoarei. În contextul capitalei culturale, suntem dornici să ne implicăm în programul cultural care ne-a fost prezentat, iar oraşul este în pole position să fructifice această oportunitate”, a transmis liderul misiunii diplomatice, David Muniz.

Dominic Fritz a comentat că Timişoara 2023 poate fi un punct de cotitură pentru imaginea României la nivel internaţional, să arate altor state că „în România avem deschidere spre parteneri puternici, precum SUA şi că suntem o ţară şi un oraş european. Este o oportunitate unică pe care nu o putem rata şi sunt bucuros să ştiu că avem această relaţie de cooperare culturală cu Ambasada SUA şi cu domnul Muniz”, a spus Dominic Fritz. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole