Imagini dezolante cu Sinagoga din Fabric – Dominic Fritz: bijuteria cartierului este într-o stare dramatică – oprim degradarea și cu o finanțare privată de 100.000 dolari și din bugetul local vom dezvolta un proiect de reabilitare

Primăria Timișoara a preluat în administrare Sinagoga Fabric, situată pe str. Episcop Ioseph Lonovici, nr. 2.

Proprietarul clădirii va rămâne, în continuare, Comunitatea Evreiască din Timișoara.

Clădirea Sinagogii, clasată în listele de protecție naționale ca monument istoric sub codul de clasare TM-II-m-B-06128, este amplasată în zona de protecție istorică denumită Ansamblu urban “Fabric” (II).

Edificiul se află într-o stare avansată de degradare și a fost preluat astăzi oficial.

La ceremonia desfășurată chiar la sediul Sinagogii, au fost prezenți Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara, deputatul Silviu Vexler, Președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Luciana Friedmann, Președintele Comunității Evreiești din Timișoara, Ovidiu Ganț, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, membri ai Comunității Evreiești din Timișoara, dar și consiliera locală PSD Timișoara, Andra Lăpădatu.

Cu această ocazie, primarul Dominic Fritz a anunțat că imobilul va fi reabilitat.

Bijuteria cartierului Fabric prinde, în sfârșit, o nouă viață. Președintele comunității evreiești, Silviu Vexler, mi-a înmânat cheia uneia dintre cele mai frumoase sinagogi din România, pe care o preluăm în administrarea orașului. Sinagoga este într-o stare dramatică, cu acoperișul aproape de prăbușire și interioarele vandalizate. A fost aleasă anul trecut de World Monuments Fund ca unul din cele 25 de monumente cu “semnificație extraordinară” pe toată planeta care merită salvate. În următoarele luni punem clădirea în siguranță și oprim degradarea. Apoi, cu ajutorul unei finanțări private de 100.000 dolari și din bugetul local, vom dezvolta împreună cu arhitecți, oameni de cultură și întreaga comunitate timișoreană un proiect de reabilitare. Viziunea noastră este să dezvoltăm un loc unic în Europa, un spațiu multifuncțional pentru artiști și nu numai din diferite culturi.  Salvarea acestui patrimoniu este și un semnal clar al recunoașterii contribuției comunității evreiești la construirea Timișoarei de care suntem mândri și pentru care avem o responsabilitate deosebită. În aceste zile, când întreaga comunitate evreiască este sub asaltul cel mai brutal de la Holocaust încoace, spunem foarte clar: Timișoara stă ferm alături de evreii nu doar din Timișoara, ci din toată lumea“, a declarat Dominic Fritz.

Sinagoga Nouă din Fabric a fost construită între anii 1897-1899 în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice și elemente de stil neo-renascentist italian.

Deputatul Silviu Vexler, Președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a afirmat:

Am ajuns astăzi aici după un drum foarte lung și foarte complicat, marcat, de fiecare dată, de-a lungul anilor, de o tentativă eșuată sau de o speranță care s-a năruit. Nu puțini au fost cei care abandonaseră încrederea că se va putea sau că va urma să se facă ceva. Am dorit ca atunci când proiectul a început, imobilul în ansamblul său să fie redat întregii comunități locale, ceea ce cred și că este scopul principal. Chiar dacă rămâne din punct de vedere moral un lăcaș de cult iudaic, va fi un spațiu dedicat unui centru multicultural de care să se poată bucura întreaga comunitate locală din Timișoara. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în Israel, atacurile teroriste îndreptate împotriva populației civile, sunt cel mai negru moment pentru poporul evreu de la Holocaust încoace. Dar chiar și în cea mai neagră zi, chiar și în cea mai întunecată noapte, trebuie să existe un moment de speranță care este dat de Dumnezeu. Și așa s-a nimerit ca evenimentul de astăzi să aducă un moment de lumină și de speranță pentru întreaga lume”.

Sinagoga din Fabric a fost inclusă pe lista monumentelor care vor beneficia de finanțare din partea organizației World Monuments Fund, cu sediul la New York, în vederea activării culturale și restaurării.

Azi se împlinește un vis al nostru de generații, ca această sinagogă să revină la frumusețea ei de odinioară. Va fi un loc dedicat comunității largi a orașului Timișoara, loc de întâlnire culturală și ne bucură foarte mult acest lucru. Edificiul este creația lui Lipót Baumhorn, alături de Palatul Lloyd, Palatul Apelor sau clădirea Carmen Sylva. Ne bucurăm  că opera acestui arhitect foarte important, care a marcat întreaga regiune, este pusă din nou în valoare în orașul nostru. Este o emoție și o mulțumire extraordinară pentru noi” a precizat  Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara.

Un început a fost dat de Festivalul Impuls, derulat de Institutul Francez, finanțat de Primărie, care a inclus un workshop cu arhitecți din Franța, specializați pe salvarea patrimoniului.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole