Timișoara: compania Bozankaya va livra 17 tramvaie negru-galben noi – garniturile costă 33 de milioane de euro, fondurile fiind asigurate din bani europeni

Compania turco-germană Bozankaya, din Turcia, va livra, până la finalul acestui an, un număr de 17 tramvaie noi, la Timişoara, în urma unui proiect cu bani din PNRR în valoare de 33 milioane euro.

Garniturile nu vor mai avea culoarea negru-violet, ci negru-galben.

Anul asta dublăm numărul tramvaielor noi în Timișoara. Am semnat contractul pentru încă 17 tramvaie ultra-moderne care vor ajunge la Timișoara până la finalul anului. Avem deja în derulare licitația pentru 33 de firobuze moderne și o pregătim pe cea pentru autobuze noi. Tot ce cumpărăm va fi în culorile galben-alb-negru, o reîntoarcere la culorile tradiționale de câteva decenii a transportului public timișorean și a siguranței în trafic. Dacă zilele astea auziți atacuri politice despre culori sau despre faptul că șoferii n-au șapcă, e probabil ca să distragă atenția de la esențial: înnoim toată flota de transport public a Timișoarei. Și o facem cu o finanțare-record de 75 de milioane de euro pe care a câștigat-o anul trecut echipa mea din fonduri europene PNRR“, a declarat primarul Dominic Fritz.

Potrivit contractului, toate tramvaiele vor fi livrate la Timişoara până la sfârşitul anului 2024.

Compania Bozankaya continuă colaborarea cu municipalitatea din Timişoara prin semnarea unui contract ce prevede achiziţia a 17 tramvaie. Cele 17 tramvaie vor avea o lungime de aproximativ 30 de metri, o capacitate de transport totală de 251 de locuri, podea 100% coborâtă şi aer condiţionat. Valoarea totală a achiziţiei este de aproximativ 33 milioane de Euro, respectiv 1,9 milioane de euro pentru fiecare tramvai”, se precizează într-un comunicat de presă de miercuri, al companiei Bozankaya.

Anterior, 18 dintre cele 21 de tramvaie specificate în contractul semnat în 2019 au circulat în Timişoara. Tramvaiele care sunt achiziţionate din fonduri europene prin PNRR nu vor mai avea culoarea mov, ci vor fi livrate în galben şi negru.

Suntem bucuroşi să continuăm colaborarea cu Primăria Timişoara. Tramvaiul cu baterie produs de Bozankaya este un vehicul de înaltă calitate, alimentat cu baterie, care reprezintă o opţiune mai prietenoasă cu mediul în comparaţie cu tramvaiele obişnuite diesel sau electrice. Nu în ultimul rând, este echipat cu tehnologie de ultimă generaţie, inclusiv motoare eficiente din punct de vedere energetic şi sisteme de climatizare”, a declarat Aytunç Günay, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Bozankaya.

Tramvaiele pot funcţiona autonom, pe baza bateriei, fără a fi conectate la reţeaua electrică, pe o distanţă de până la 70 de kilometri, fiind totodată şi cea mai mare performanţă realizată până acum în istoria sistemelor de tranzit feroviar uşor.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole