Grădina urbană din Dâmbovița – “păruială politică“ între o usristă și o consilieră locală: să se mute la sat vs. panseluțele dv. s-au ofilit

Apariția primei pajiști urbane pe str. Ana Ipătescu colț cu blv. Dâmbovița din Timișoara a devenit motiv de scandal între inițiatoarea proiectului Cătălina Jahn, director adjunct la Piețe SA și consilierul local Pro România, Roxana Iliescu.

Inițiativa, care dacă ar putea fi extinsă la nivelul întregului oraș, ar putea transforma unele terenuri virane, pline de mocirlă și buruieni, în niște grădini cu flori de câmp care ar da un alt aspect multor zone din Timișoara.

Gradina urbană nu a fost însă pe placul consilierului local Pro România, Roxana Iliescu, care probabil “umflată în pene“ de noua funcție primită din partea USR de șef al ședințelor Consiliului Local pe o perioadă de trei luni, a criticat aspru ideea.

Culmea este că alesul local a plantat singură acum câteva săptămâni panseluțe prin jardinierele din centru orașului fiind nemulțumită de aspectul străzilor, așadar, având asemenea aplecări, ar fi trebuit, poate, să susțină o inițiativă inedită, care merită o șansă.

“Ce inițial mi s-a părut o glumă, este totuși o treabă serioasă asta cu “biomasa, biodiversitatea, microhabitatul, albinuțele și polenizarea”… Dacă inițial m-am mirat că-n povestea asta a pus inimă domnu’ cu PUG-ul Timișoarei, neterminat de 12 ani, care în loc să se preocupe să-l finalizeze, încearcă să ne bage pe gât bălăriile de pe malurile Begăi pe post de  microhabitat pentru albinuțe, hop că sare cu povestea și directorul adjunct de la Piețe!? Acum, dacă strategia plantării celor 80.000 de plante perene n-a ieșit, au totuși o reușită în oraș: “pajiștea floriferă perenă” din scuarul Ana Ipătescu colț cu Dâmbovița! Responsabil: distinsa doamnă director adjunct de la Piețe SA, Cătălina Jahn. Ce caută directorul de la Piețe să-i coordoneze pe cei de la Horticultura, nu știu… dar poate știe cealaltă distinsă doamnă, Bedelean, încă grădinar șef în cadrul PMT… Mai jos, priviți fotografiile făcute astăzi cu pajiștea vieții, în toată splendoarea ei și vă minunați!  “Pe 10 aprilie am implementat primului proiect pilot de înființare a unei pajiști florifere perene favorizantă polenizatorilor. Astăzi după aproape două luni rezultatul arată  așa… Mulțumesc tuturor participanților de atunci, cât și celor de la Horticultura Timisoara pentru ajutor. Îmi doresc ca împreună cu voi să facem cât mai multe astfel de proiecte în orașul nostru,  pentru a ajuta albinele și biomasa, atât de importantă pentru mediul înconjurător!” Mai vrea astfel de pajiști… aș zice mai bine să se mute la sat!, a scris pe Facebook“, consilierul local Roxana Iliescu.

Grădina urbană – stadiul actual

Replica a venit de la director adjunct de la Piețe SA, Cătălina Jahn, cea care a inițiat proiectul de pajiște urbană.

“Se pare că petecul de pajiște floriferă, proiect experimental, implementat acum două luni, face vâlvă și nemulțumește anumiți consilieri locali, mai exact, distinsa doamnă Iliescu. Aceeași doamnă care, pe la mijlocul lui aprilie, planta panseluțe în centrul Timișoarei. Doamnă Iliescu, panseluțele s-au ofilit. Dacă le-ați plantat, poate trebuia să le și udați mai des, cum bine știți, cu stropitoarea! A se vedea postarea doamnei consilier local din data de 15 aprilie, pe pagina proprie. Iar în rest aș dori să aduc câteva clarificări  asupra celor menționate (în, cel mai probabil, necunoștință de cauză) de doamna consilier local: Această acțiune NU are nicio legătură cu poziția mea de la Piețe SA, cererea pentru aprobarea acestui proiect fiind depusă în vara anului trecut, înainte de ocuparea acestei poziții. Bugetul (infim) cheltuit pe acele semințe NU este din bugetul PMT, semințele fiind cumpărate de mine, pe banii mei. Nu a fost o “coordonare” a celor de la Horticultura ci, fiind un teren al primăriei, a fost o colaborare cu Horticultura. Recomand cu sinceră încredere deplasarea în afara României pentru a vedea exemple de bune practici din alte țări civilizate și care respectă natura. Las și câteva poze din diferite țări, cu zone aride defavorizate, unde aceste pajiști florifere sunt apreciate. Pajiștea actuală este încă una tânără, dar cu timpul va putea arăta precum cele din țările străine pe care deseori le vizităm. Apreciez critica constructivă informată, dar aici nu este cazul. Iar ce ține de sfatul dânsei de a mă muta la sat, ce vrea oare să însemne? Oare cei de la sat sunt mai puțin oameni? Oare cei de la sat nu au cultură? Oare, oare… Nu vreau să continui cu supozițiile. Să auzim numai de bine în Consiliul Local de la doamna Iliescu. Succes pentru timișoreni, că pentru ei lucrați, din banii lor!“, a scris la rândul său pe Facebook, Cătălina Jahn.

Cert este că ideea merită o șansă și dacă Timișoara va deveni mai atractivă vizual prin asemenea proiecte, ele trebuie încurajate.

Gradină urbană Germania
Lucrări la grădina urbană din Dâmbovița

Recomandările noastre

Cele mai citite articole