Festival of Lights a costat peste 3 milioane de lei – bani plătiți de Consiliul Județean Timiș – TVR Timișoara a primit fonduri publice pentru a transmite evenimentul

Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 este un proiect național, un proiect de țară“. Asta susține sus și tare lumea politică locală, în mod absolut ipocrit, doar pentru a justifica cheltuirea banilor publici.

Problemele proiectului sunt numeroase în continuare și pare că nu s-au rezolvat indiferent de culoarea politică a celor care au condus Primăria Timișoara sau Consiliul Județean, motoarele acestui “proiect național“.

Una dintre cele mai grave probleme este lipsa de transparență în alocarea proiectelor culturale și cheltuirea fondurilor publice. La nivelul opiniei publice s-a creat o bulibășeală intenționată, criminală dacă vreți, tocmai pentru a debusola cetățenii.

Dacă întrebați astăzi cât costă Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 nu va exista un răspuns clar, deoarece bani sunt ascunși prin diverse capitole bugetare, comisii, comitete și instituții publice sau de interes public care nu au comunicat aproape nimic pe această temă.

Primarul Dominic Fritz prezentat pe 12.12.2022 programul Capitalei Culturale care va avea deschiderea oficială între 17-19 februarie 2023 fără a precizat costurile implicate.

Consiliul Județean Timiș nu a anunțat nimic, nici măcar un calendar sumar al evenimentelor pe care le susține și tot nimic despre bugetul alocat atât direct de instituție sau prin diverse asociații, cum este Asociația TM2023.

Asociația TM2023 în sine nu a anunțat la rândul său nimic despre banii care ar urma să fie cheltuiți pe acest “proiect național“.

Singurele referiri recente la sume ce ar urma să fie alocate și eventual cheltuite sunt cele ale șefului PSD Timiș, Alfred Simonis, care spunea lunile trecute că TM2023 primește primele 10 milioane de euro de la Guvern, dar și în acest caz nu știm nimic despre cine, unde, când, cum. În același timp, TM2023 a primit un premiu de 1,5 milioane de euro din partea Comisiei Europene, bani care nu știm cum vor fi cheltuiți. Totodată, mai știm că 7 milioane de lei au fost transferați de la Consiliul Județean Timiş la Ministerul Culturii, bani care erau destinați promovării evenimentului. Ce a făcut Ministerul Culturii cu ei, dacă a făcut ceva, nu știm nimic. În rest, liniște totală.

Astăzi, 11 ianuarie 2023, Consiliul Județean Timiș a decis într-o ședință de plen cheltuirea a 6,7 milioane de lei din excedentul bugetar al instituției pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, fără însă ca în documentele oficiale să se precizeze pentru ce anume. Suma coincide extrem de bine cu cei 7 milioane de lei au fost transferați de la Consiliul Județean Timiş la Ministerul Culturii pentru promovare, dar nu știm dacă sunt banii respectivi sau sunt alți bani.

În această ceață totală, la sfârșitul anului trecut Consiliul Județean Timiş a organizat Festivalul Luminii sau Festival of Lights, când între 29 decembrie și 2 ianuarie timișorenii și turiștii s-au bucurat de un spectacol extraordinar de lumini, proiecții artistice, artificii și jocuri de lasere. Punctul culminant al festivalului a fost de Revelion la Bastionul Theresia. Evenimentul a apărut de nicăieri, fiind anunțat printr-un comunicat de presă ca făcând parte din “proiect național“, TM 2023.

Buletin de Timișoara a solicitat CJ Timiș informații privind costurile pe care evenimentul le-a implicat, care ne-au parvenit astăzi, 11 ianuarie 2023.

Astfel, evenimentul Festival of Lights a fost organizat de Consiliul Județean Timiș printr-o instituție de cultură subordonată, este vorba despre Muzeul Național la Banatului, care s-a ocupat de achiziția serviciilor necesare.

Suma plătită conform contractului este de 3 milioane de lei către firma SC Balvia Development SRL, din Timișoara, care îl are ca administrator pe Balaniuc Victor Andrei.

Interesant este că în contractul existent între Muzeul Național la Banatului și SC Balvia Development SRL nu se specifică nimic despre Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, deoarece evenimentul a fost organizat pe Planul minim de evenimente al Muzeului, deși șeful CJ Timiș, Alin Nica, anunța pe Facebook pe 30 noiembrie următoarele: “Am construit „Drumul luminii”, de la Muzeul de Artă până la Bastionul Maria Theresia, cu instalații luminoase ale artiștilor timișoreni, naționali și internaționali de pe întreg continentul european. Vă invit, până în 2 ianuarie, să luați parte la Festival of lights/Festival Luminilor, un spectacol complex și extraordinar de lumini, video-proiecții și video-mapping, artificii și jocuri de lasere. Traseul din Piața Unirii către Bastion este unul spectaculos și cuprinde clădirile emblematice ale orașului pe care pot fi admirate instalații new media și light design. Parte a Programului Cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, evenimentul reflectă cu fidelitate principiile și tematica anului Capitalei Culturale Europene, aceea a luminii“.

Alin Nica – Revelion 2023

Cum evenimentul a fost organizat pe programul minimal al Muzeului Național la Banatului, el nu putea face parte din Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, deoarece alocări pentru evenimentele TM2023 sunt districte, iar contractul trebuia să specifice acest lucru.

Documentele oficiale scot în evidență pe lângă suma exorbitantă de 3 milioane de lei investită într-o singură acțiune “culturală“, și faptul că “proiect național“ Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 a fot promovat de către televiziunea publică, adică a poporului, pe bani, adică pe alți bani, deoarece TVR este deja plătit din bani de la bugetul de stat.

Astfel, între Muzeul Național la Banatului și TVR a exista un contract de promovare pentru Festival of Lights în valoare de 4 mii de euro, “pentru înregistrare și difuzarea unei producții audiovizuale cu ocazia festivităților de trecere în anul 2023“.

Dacă acest lucru nu a fost suficient vă putem anunța că administrația județeană, prin Muzeul Național la Banatului, tocmai a scos la licitație un alt eveniment “JAZZx“, care urmează să fie organizat între 26.06. – 02.07.2023 și care va costa 1.932.773,10 lei, așa cum puteți citi AICI.

Reamintim că anul trecut Consiliul Județean Timiș a cheltuit 1.400.000 de lei pentru evenimentul Parcul Crăciunului, iar în acestă iarnă alți 1.500.000 de lei pentru același eveniment organizat de data acesta la Muzeul Satului Bănățean.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole