TM2023 primește 10 milioane de euro de la Guvern. Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis: nu Dudeștii Noi a câștigat titlul, asta să înțeleagă Alin Nica

La Timișoara a ajuns prima transă de bani pentru proiectul Capitalei Europene a Culturii.

Anunțul a fost făcut de șeful PSD Timiș, Alfred Simonis, într-o conferință de presă.

Liderul deputaților social-democrați a spus că Ministerul Culturii a alocat prima tranșă de bani pentru proiect, aproximativ 10 milioane de euro, la Primăria Timișoara pentru programul cultural au fost alocați 18 milioane de lei și pentru investiții 17,7 milioane de lei, iar la Consiliul Județean au fost transferați 3,7 milioane de lei pentru programul cultural și 10,7 milioane de lei pentru investiții

Sunt primii bani care vin pentru derularea acestui program de la Ministerul Culturii. Se acoperă undeva la 48% din programul cultural și 33% din programul de investiții, restul sumelor urmează să intre după rectificarea bugetară națională. Acum, ceea ce invocau ambele instituții era lipsa banilor, de astăzi au și banii, așa că în perioada următoare, în câteva zile, Asociația, Primăria, Consiliul Județean să prezinte măcar începutul acestui program, mai avem două luni până la începutul anului viitor, nici două luni, și nu știm nici măcar cum începe acest program cultural. Dacă nu știm noi, vă dați seama că nu au cum să știe cei care își doresc să vină de afară, turiști străini care să participe la acest eveniment important. Dacă iarăși ne blocăm în orgolii și tensiuni despre cine să înceapă nu vom realiza nimic, domnul președinte Alin Nica trebuie să înțeleagă că într-un final faptul că municipiul Timișoara a câștiga titlul și nu Ciacova, Deta, Sânnicolau Mare, nu Dudeștii Noi, ci Timișoara, așa că Primăria ar trebui să aibă întâietate la decizii și calendar“, a declarat Alfred Simonis.

Într-o replică isterică și bădărănească, care nu este prima de acest fel, șeful CJ Timiș, Alin Nica, uitând că nașul său este primarul PSD din Becicherecu Mic, Raimond Rusu, afirmă că doar liderii PDSR anunțau investițiile din bani publici ca și cum ar fi vorba de banii lor de acasă.

Am remarcat cu surprindere și, pe alocuri, chiar cu îngrijorare, trezirea domnului deputat PSD Simonis din lungul lui somn parlamentar. Domnul deputat a deschis ochii și și-a amintit probabil de învățăturile tovarășilor care i-au fost mentori politici și a început să se laude fără jenă cu banii pe care Ministerul Culturii îi alocă proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Anunțul deputatului PSD pare desprins din declarațiile liderilor PDSR care anunțau investițiile din bani publici ca și cum ar fi vorba de banii lor de acasă. În scurta sa călătorie în timp în anii 90, domnul Simonis mai spune că vrea să vadă programul pentru Capitala Culturală, fapt care este cu adevărat îngrijorător pentru că acest program este cunoscut de mult și poate fi găsit foarte ușor. E nevoie doar de bunăvoință și de cunoștințe minime de limba română. Delirul continuă cu câteva referiri la orașe precum Ciacova, Sânnicolau Mare sau Deta, despre care tânărul deputat spune că nu merită niciun ban. Singurul lucru pe care dl. Simonis a reușit să îl facă a fost să blocheze printr-un amendament aberant tocmai sumele pentru unul dintre cele mai importante capitole ale Capitalei Europene a Culturii, acela de comunicare, bani gestionați de Asociația Capitală Europeană a Culturii, punând în pericol exact expunerea națională și internațională a acestui eveniment, cea de care era cea mai mare nevoie acum. Fără legătură cu enormitățile debitate de deputatul care pierde vremea prin Parlament vreau să amintesc faptul că Primăria Timișoara și CJT au găsit o cale de a duce acest proiect extrem de important la bun sfârșit și lucrurile au început să se miște. Împreună, cele două instituții au contribuit sau contribuie cu peste 70 la sută din bugetul programului, adică peste 150 de milioane de lei. Contribuția Ministerului Culturii era așteptată de mult timp și asumată în acești termeni încă din 2016, anul organizării competiției și, chiar dacă sumele vin atât de târziu și înjumătățite, putem să sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaș normal și vom putea să finalizăm acțiunile asupra cărora am căzut de acord cu colegii de la Primăria Timișoara. Domnului deputat Simonis vreau să îi mai reamintesc faptul că proiectul ”Timișoara Capitală Europeană a Culturii” are trei parteneri și anume Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii, iar deputații PSD nu au niciun rol, decât dacă doresc să se implice financiar cu fonduri proprii, prin donații, pentru că și-ar permite. În același context, invit parlamentarii PSD de Timiș să se culturalizeze mai des și să participe la evenimentele organizate în cadrul acestui important proiect“, a replicat printr-o declarație de presă Alin Nica.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole