TM2023 a primit un premiu de 1,5 milioane de euro din partea Comisiei Europene – premiul Melina Mercouri, cea care a creat conceptul de capitale europene ale culturii

Primăria Timișoara a primit o sumă importantă de bani din partea Comisiei Europene.

Astfel, orașului de pe Bega i-a fost acordat premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru programul Capitalei Europene a Culturii.

Mă bucură recunoașterea Comisiei Europene, pentru că acest premiu prestigios se acordă doar orașelor care sunt cu adevărat pregătite pentru anul Capitalei Culturale. Nu este un premiu care vine la pachet cu titlul câștigat, ci este un premiu care evidențiază calitatea muncii depuse. Este premiul fiecărui timișorean care a crezut în proiectul Capitalei Culturale și a pus umărul la această reușită. Anul viitor este șansa noastră istorică de a promova Timișoara și România în Europa și sunt convins că 2023 va schimba nu doar viața culturală a orașului, ci Timișoara pe de-a întregul. Mulțumesc întregii echipe pentru munca depusă”, a spus primarul Dominic Fritz.

În raportul care stă la baza acordării premiului, se arată că ”juriul apreciază progresul excelent realizat de echipa TM2023 în fața provocărilor majore”.

TM2023 se va deschide oficial între 17 – 19 februarie 2023.

Melína Mercoúri s-a născut pe 18 octombrie 1920 la Atena și a murit pe 6 martie 1994 în New York, a fost o actriță, cântăreață și politician grec .

Pentru filmul Jamais le dimanche (1960), Melina Mercouri a primit premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes și a fost nominalizată la Oscar. Melodia pe care o cântă în film Copiii Pireului a câștigat, în 1961, Oscarul pentru cea mai bună piesă originală.

După 1974 a început o carieră politică care a determinat-o să oprească treptat cinematograful. A fost succesiv adjunctă a Mișcării Pan-Elene Socialiste pentru Pireu în 1978 și ministru al Culturii din 1981 până în 1989, apoi din 1993 până la moartea ei. În cadrul Consiliului European, în 1985 a creat conceptul de capitale europene ale culturii. Conceput să „contribuie la apropierea popoarelor europene”, ideea sa a fost să desemneze două orașe pe an pentru a găzdui teatrul de evenimente artistice și pentru a onora moștenirea lor istorică și culturală.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole