Timișoara: a fost prezentat programul Capitalei Culturale 2023 – peste 2.500 artiști și 30 de evenimente în medie pe săptămână – deschiderea oficială între 17-19 februarie

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană a prezentat astăzi programul cultural al Timișoarei 2023.

Prezentarea s-a desfășurat în prezența primarului Timișoarei, Dominic Fritz și al consilierului personal al șefului CJ Timiș, Dan Diaconu, fost viceprimar al Timișoarei, deoarece șeful CJ Timiș, Alin Nica, a lipsit și de la acest mare eveniment.

Potrivit primarului Dominic Fritz, Timișoara 2023 va cuprinde un program cultural oferit de peste 2.500 artiști în cadrul a 30 de evenimente în medie pe săptămână.

Azi am prezentat programul cultural al Timișoarei 2023. Peste 2.500 artiști. 30 de evenimente în medie pe săptămână. 12 festivaluri de muzică, de la baroc la rock.  O grădină verticală gigantică în Piața Operei.  Peste 15 festivaluri tematice, de la teatru la circ. Câteva sute de proiecte și evenimente care se vor întâmpla în școli și parcuri, în piețe și librării. Laureați Nobel de literatură precum Orhan Pamuk sau Olga Tokarczuk. Peter Sloterdijk, poate cel mai cunoscut și discutat filosof european al momentului. Corul de copii Singing Molenbeek din Bruxelles, compania de dans Chameleon Company din Manchester, celebra companie de teatru Rimini Protokoll, orchestre din Gera și Köln. Artiști români cunoscuți în întreaga lume: Brâncuși, Brauner, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, Andrei Șerban, Adina Pintilie, care a reprezentat România în cadrul Bienalei de Artă Contemporană de la Veneția.  Timișoara Capitală Culturală 2023 a căpătat o nouă urgență nu doar pentru noi, ci pentru întreaga Europa. Acum e nevoie ca povestea Timișoarei, cu spiritul ei de inovare, cu diversitatea sa și curajul său, să se audă peste granițele țării și să inspire, aici și peste tot unde se poartă marile dezbateri despre viitorul Europei. Anul viitor este o șansă istorică pentru oraș, dar și pentru România. Este șansa transformării noastre ca oraș, comunitate și țară. Și aș vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 și să spunem că acest titlu nu a transformat doar viața culturală a orașului, ci a transformat întreg orașul“, a spus Dominic Fritz.

Programul complet poate fi consultat AICI.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole