Proiectul „Ecluze pe Bega” continuă și în iulie. Organizatorii anunță că va avea loc un atelier de construcție canotci, o ambarcațiune concepută de Ivan Patzaichin.
„Elevii de ciclu gimnazial din Timișoara vor avea ocazia ca pe parcursul lunii iulie să participe la un atelier în care vor construi o canotcă – ambarcațiune concepută de marele sportiv român Ivan Patzaichin, aplicând practic cunoștințe dobândite în școală. Canotca este realizată după un proiect unic, ce preia liniile dinamice unei canoe de concurs și funcționalitatea lotcii pescărești”, transmit inițiatorii proiectului.
„Ecluze pe Bega / Conexiuni Culturale” aduce în Timișoara atelierul de construcție de canotci și clubul Călăuzele Apelor, inițiative ale Asociației Mila 23 Ivan Patzaichin și Rowmania. Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) a pornit ca o inițiativă ce vizează copiii din satele cu acces limitat la activități culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobândi noi cunoștințe și abilități. Așadar, copiii învață să se reconecteze cu resursele locale din zona lor și să promoveze o apreciere pentru diversitatea culturală
și etnică.
Elevi din ciclul gimnazial de la Școala Babel, dar și de la alte unități de învățământ, vor avea ocazia ca între 3 iulie și 31 iulie să deprindă, alături de meșterul marangoz Viorel Gheorghe, tainele construcției de ambarcațiuni. Vor descoperi, de asemenea, importanța apei pentru dezvoltarea unei comunități și în construirea identității locale. La finalul atelierului micii navigatori se vor putea bucura de produsul finit al muncii lor și vor ieși cu canotca pe Bega.
„Astfel, se va înființa filiala din Timișoara a clubului ”Călăuzele Apelor”, o rețea unică de localități din România unite de apă, acolo unde există grupuri de copii care și-au construit propria canotcă. Cinstim astfel cele aproape trei secole de istorie a navigației bănățene, Timișoara fiind prima localitate care nu e situată pe Dunăre ce intră în acest club select”, au detaliat organizatorii acțiunii.
Atelierul se va desfășura de luni până vineri, pentru aproximativ trei ore și jumătate în fiecare zi, la noul corp de clădire al Școlii Babel – Timișoara, str. Phoenix, nr. 41. Există zece locuri disponibile pentru elevi de gimnaziu, înscrierile pentru aceste locuri se pot face online, completând formularul de înscriere – https://bit.ly/ateliercanotci. Participarea la atelier este gratuită, toate materialele necesare fiind furnizate de către organizatori.