Primăria Șag a devenit a șasea administrație din Timiș care va oferi elevilor o masă caldă în școală.
Anunțul a fost făcut de primarul PSD Flavius Roșu care spune că programul va cuprinde 412 copii.
“Am făcut demersurile necesare și am reușit sa fim inclusi printre cele 6 scoli din județul Timiș in cadrul Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi. Astfel un număr de 412 copii din Șag vor beneficia de un buget de 1.044.420 lei, prin Ministerul Educației. Este extrem de important să încurajăm prezenţa elevilor la şcoală pentru a dobândi competenţele necesare şi, în acelaşi timp, să stimulăm incluziunea celor din mediile dezavantajate. Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor“, a declarat Flavius Roșu.
La rândul său, subprefectul PSD de Timiș Sorin Ionescu, fost director al Colegiului Bănățean, spune că la nivel județean există un număr de 2.011 de copii beneficiari dintr-un total de aproximativ 100.000 de elevi.
“În județul nostru, pentru anul acesta școlar a crescut numărul unităților de învățământ preuniversitar care oferă preșcolarilor și elevilor o masă caldă prin programul – pilot de acordare a unui suport alimentar. Față de anul trecut, în care doar 2 școli din județ ofereau masă caldă elevilor, anul acesta școlar avem în Timiș 6 unități de învățământ de acest fel: școlile gimnaziale din comuna Mașloc, comuna Șag, comuna Fibiș, comuna Birda, comuna Traian Vuia (sat Sudriaș) și Liceul Teologic Ortodox ”Sf. Antim Ivireanu” din Timișoara. În prezent, în județul nostru există un număr de 2.011 beneficiari. Practic numărul s-a dublat față de anul trecut. Este posibil ca numărul unităților de învățământ preuniversitar care oferă elevilor o masă caldă să se suplimenteze încă o dată în acest an școlar și sper ca această nouă suplimentare să cuprindă și Timișul. Consider că, în timp, acest program ar trebui să funcționeze într-un mod general, oferind fiecărui preșcolar sau elev din România șansa de a beneficia gratuit de o masă caldă în cadrul programului de învățământ. Derularea unor astfel de proiecte sunt benefice, mai ales în contextul creșterii abandonului școlar cumulat cu probleme economice și sociale, pentru a limita efectele negative asupra procesului educativ și pentru a susține participarea şcolară, pentru a stimula motivarea pentru învăţare, precum și pentru a sprijini preșcolarii și elevii din mediile defavorizate. Comparativ cu anul școlar 2021-2022, se majorează cu 50% și limita valorică zilnică a produselor acordate: de la 10 la 15 lei/masă/beneficiar. Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari, se va acorda o atenție deosebită în vederea distribuirii produselor alimentare obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare“, a precizat Sorin Ionescu.