Dominic Fritz: La mulți ani, dragi timișoreni! – anul 2021 nu a fost deloc ușor, dar fiecare zi mi-a dat convingerea că mergem în direcția cea bună

Primarul Dominic Fritz a transmis un mesaj timișorenilor cu ocazia intrării în noul an.

Îl publicăm mai jos, integral:

Anul 2021 nu a fost deloc ușor. O luptă zilnică pentru repornirea proiectelor care au fost blocate, aducerea administrației pe o bază bună și transparentă și pregătirea proiectelor pe termen lung pentru dezvoltarea Timișoarei.

Dar, fiecare zi mi-a dat convingerea că mergem în direcția cea bună. Schimbarea nu se poate produce peste noapte. Și nici nu ar fi bine să se întâmple așa.

Când tragem linie, vedem că am reușit să aducem, anul acesta, în bugetul local, din fonduri europene, mai mulți bani decât în ultimii patru ani împreună: 100 de milioane de lei, ca urmare a deblocării și pornirii mai multor șantiere. Avem o sumă record pentru istoria Timișoarei, plătită pentru lucrări efectuate la drumuri, școli, spitale, obiective culturale etc., de peste 240 de milioane de lei. Prin Centrul de Proiecte nou înființat, am susținut financiar, anul acesta, 115 proiecte culturale, sportive și de tineret cu 11 milioane de lei.

Și, da!, împreună cu colegii mei am fost nevoiți să ne asumăm și decizii nepopulare și dureroase, care din motive politicianiste nu au fost luate la timp: cum e actualizarea în conformitate cu realitatea a prețului la gigacalorie sau aducerea la același nivel a impozitului pentru clădirile nerezidenţiale indiferent de forma de proprietate.

Privesc cu încredere spre anul 2022. Continuăm reformele începute anul acesta: o administrație transparentă, atragerea de profesioniști în Primărie și deschiderea către cetățean. Începem programul de bugetare participativă, introducem reforma în sistemul de achiziții publice prin înființarea unui singure structuri care să se ocupe de achiziții pentru toate instituțiile din subordinea primăriei, digitalizăm procedurile de lucru ale primăriei și reducem interacțiunea de la ghișeu, regândim sistemul de termoficare pe baze noi, nepoluante și remodelăm sistemul de mobilitate pentru a fi accesibil pentru toată lumea.

Sunt pașii siguri pe care îi facem în direcția cea bună, pentru ca peste trei sau patru ani să fim mulțumiți de efectul măsurilor luate acum, într-un oraș în care ne place să trăim.

Anul viitor vom vedea și rezultatele procesului de digitalizare, la care lucrăm deja, pe trei paliere: partea birocratică de formulare, dosare, plăți, reclamații și sesizări pentru care timișoreanul vine la ghișeu, o facem accesibilă și în online; apoi digitalizăm procesele din spatele acestei interfețe birocratice, pentru ca primăria să răspundă mai repede și mai productiv solicitărilor cetățenilor. Și în al treilea rând, colectarea de date din oraș prin senzori capabili să capteze date în timp real, pe baza cărora să luăm decizii rapide și corecte.

2022 este anul proiectelor care vor schimba modul în care ne deplasăm în Timișoara. Continuăm lucrările pe Cetății și Bogdăneștilor și începem Stan Vidrighin. Toate sunt proiecte în care investim în linii de tramvai, carosabil, piste pentru biciclete, trotuare și spații verzi, pentru a crea culoare de mobilitate deschise tuturor. Apoi, sunt lucrările de la Solventul – pe de o parte pasajul, la care avem deja constructor, iar pe de altă parte, podul, la care proiectantul a început elaborarea documentației tehnice. Lansăm licitația și pentru podul de la ISHO. Aceste trei mari lucrări de infrastructură vor rezolva o problemă veche de decenii a traficului în Timișoara, și anume închiderea inelelor de circulație. Pornim lucrările și la cele două pasarele pietonale și velo, de la Universitate și din Iosefin. Anul viitor, vom simți o îmbunătățire a transportului public local, cu noi tramvaie și cu noile autobuze cumpărate în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării. 

Continuăm lucrările la infrastructura culturală. Începem MultipleXity, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, terminăm șantierele la cinematografele Victoria și Dacia, și le continuăm pe cele de la cinema Studio și de la Turnul de Apă din Iosefin.

Începem lucrările și la infrastructura de servicii sociale și ridicăm cu fonduri europene două centre de zi, unul în Kuncz și unul în Freidorf. Finalizăm Corpul B de la Spitalul de Copii și continuăm lucrările avansate de la noul centru de recuperare de la Spitalul V. Babeș.

Dăm startul marilor șantiere și în domeniul educației: reabilitarea Liceului Carmen Sylva, noua clădire de la Liceul Waldorf, extinderea Școlii Generale 30 sau noul corp de clădire de la Generală 13. Continuăm lucrările la corpul nou de clădire de la Lenau și la cele trei creșe în construcție – pe Bogdăneștilor, în Ciarda Roșie și pe I.I. de la Brad, care vor rezolva o parte din deficitul de locuri pentru cei mici. În același timp, eficientizăm și întărim gestionarea domeniilor cele mai importante pentru viitorul nostru prin concentrarea eforturilor în noua instituție Administrația pentru Educație și Sănătate a Municipiului Timișoara.

Finalizăm documentații pentru proiecte noi pentru a atrage finanțări europene prin PNRR și noul Program Operațional Regional. Vom avea proiectele care vor schimba felul în care arată acum zone extinse din oraș: zona Traian prin regenerarea a patru piețe și 12 străzi, Magistrala verde Șagului – Centru, un proiect emblematic pentru noua politică de mobilitate în Timișoara, remodelarea cartierului Dacia prin prioritizarea nevoilor oamenilor, traseul Revoluției sau Piața Victoriei, unde lansăm un concurs internațional de soluții de proiectare.

Marile proiecte ale Timișoarei sunt importante. Dar, în egală măsură sunt importante și curățenia de pe străzi, plantarea de arbori în cartiere și îngrijirea spațiilor verzi, servicii pentru care alocăm fonduri suplimentare față de anul acesta.

Sunt conștient că lupta zilnică va continua și în anul care începe peste câteva ore. Dar, împreună cu echipa din primărie și cu energia timișorenilor care se implică, sunt încrezător că strădania noastră de a schimba orașul va da roade.

La mulți ani, dragi timișoreni!

Recomandările noastre

Cele mai citite articole