Primarul Dominic Fritz susține într-o intervenție legată de problemele de la Colterm, în contextul prezenței procurorilor DNA în primărie, că a avut garanții că Timișoara va fi ajutată, dar în realitate acest lucru nu s-a întâmplat.
Mai mult, Dominic Fritz arată demagogia celui care conduce astăzi PNL Timiș.
“În primele 4 luni ale anului 2021, Primăria Timișoara a virat 77 milioane lei către Colterm. Așa Colterm a reușit să cumpere măcar certificatele necesare pentru 2020 la CET Centru, care funcționează pe gaz. Pentru CET Sud, care funcționează pe cărbune, fondurile companiei nu au fost suficiente, dar nici bugetul local nu avea cum să suporte încă 40-50 milioane lei în plus. Am luat legătura cu prim-ministrul României de atunci, Florin Cîțu, pentru o susținere din partea guvernului care să ajute Colterm să evite o amendă. M-am bucurat atunci că a promis rezolvarea problemei, a pregătit o Hotărâre de Guvern care însă nu a mai intrat niciodată pe ordinea de zi, deși premierul confirmase de repetate ori. Vă amintiți de anunțul lui Alin Nica, cel care spunea că ”a rezolvat la Guvern” plata certificatelor. Ei bine, surprinzător, această promisiune fermă a picat, fără să primim nicio explicație“, susține primarul Timișoara.
Plata certificatele pe 2019 a fost adusă în fața procuratorilor, doar despre care nu se aude nimic.
“O să auziți multe zilele astea despre certificate de emisii la Colterm. Multe atacuri, dezinformări și minciuni. Puțini dintre cei care vorbesc despre această problemă o fac din grijă pentru oraș. Certificatele pentru 2019 s-au plătit în mandatul meu. Au fost cumpărate în mandatul predecesorului meu pe un credit de 38 milioane lei la o bancă privată, credit pe care l-am rambursat în 2021. Decizia în 2019 s-a luat doar cu 9 (!) din 27 consilieri locali de atunci. Circumstanțele acestui credit (pentru care s-a plătit, printre altele, un comision de 600.000 lei) sunt atât de dubioase că niciun notar din Timișoara nu a vrut să certifice semnătura primarului Robu pe convenția de eșalonare, ea fiind semnată la un notar din Sânandrei. Am făcut anul trecut o plângere penală pe această temă, pe lângă 10 alte plângeri legate de Colterm. Aștept cu nerăbdare rezultatele anchetelor“, precizează Dominic Fritz.
Edilul mai spune că povara Colterm nu poate fi lăsată pe umerii generațiilor viitoare.
“Mecanismul certificatelor, gândit pentru a încuraja energiile verzi, e profund viciat în momentul în care prețul se cvadruplează în doar 2 ani. În momentul în care nu s-au făcut investiții într-o centrală nepoluantă, este imposibil pentru o companie care nici n-a reușit să cumpere destul gaz, să mai achite încă 10-15 milioane de euro pentru certificate. Cu toate că ne-am asumat politic dublarea atât a prețului pentru populație cât și a subvenției dată din bugetul local! Sunt realități economice care nu dispar cu gargară politică. În contextul crizei energetice și economice, am cerut Guvernului României să facă demersuri pentru suspendarea mecanismului de certificate în acest an. Miza celor care atacă politic este să găsească un vinovat pentru dezastrul termoficării din Timișoara pe care încercăm s-o ordonăm în plină criză istorică pe piața energiei. Miza mea și a echipei mele este să asigurăm continuitatea serviciului de termoficare, dar să și respectăm Legea finanțelor publice și să protejăm bugetul Timișoarei. Nu putem să lăsăm generațiile viitoare să plătească pentru furtul și incompetența din trecut“, completează primarul Timișoarei.