Deputatul PNL Timiș, Marilen Pirtea: 30 de asociații și ONG-uri sunt împotriva descentralizării Direcțiilor Județene de Cultură – de la Ministerul Culturii la consiliile județene

Deputatul PNL Timiș, Marilen Pirtea, a declarat vineri că apărarea patrimoniului cultural este o temă ce nu trebuie neglijată.

În acest sens, rectorul Universității de Vest spune că descentralizarea Direcțiilor Județene de Cultură, de la Ministerul Culturii la consiliile județene, este o greșeală.

Măsura este prevăzută în pachetul de măsuri fiscal-bugetare pe care ar urma să îl adopte Guvernul Marcel Ciolacu.

Petiția prin care se aduc argumente semnificative împotriva descentralizării Direcțiilor Județene de Cultură – de la Ministerul Culturii la consiliile județene – își găsește susținători în rândul a peste 30 de asociații și ONG-uri specializate sau ale segmentelor profesionale interesate. Apărarea patrimoniului cultural este o temă ce nu trebuie neglijată, iar orice decizie merită dezbătută și analizată, pentru a decela toate consecințele măsurilor administrativ-financiare luate, care pot afecta sfera culturală. Timișoara 2023 este într-o situație particulară, iar anvergura programului Capitalei Europene a Culturii – TM2023 impune o corelare permanentă între liniile de finanțare asigurate de Ministerul Culturii și cele ce vin din partea administrației județene sau locale. Fără sincronizarea ministerului cu autoritățile locale, programul TM2023 nu poate fi dus la bun sfârșit. De aceea, deciziile în care va fi implicată Direcția Județeană de Cultură Timiș merită să fie bine pregătite la nivel guvernamental, alături de factorii de decizie din administrație locală a județului Timiș“, arată Marilen Pirtea.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole