Deputatul Forța Dreptei Timiș, Claudiu Chira: propunerea de indexare a pensiilor cu 100% din rata inflației avizată de Consiliul Economic și Social

Partidul Forța Dreptei propune indexarea pensiilor cu 100% din rata inflației de la 1 ianuarie 2023.

Propunerea a primit avizul Consiliul Economic și Social, anunță deputatul de Timiș, Claudiu Chira.

Indexarea pensiilor, propusă de parlamentarii din Forța Dreptei, avizată pozitiv de Consiliul Economic și Social. Somăm Guvernul să adopte un punct de vedere similar! Propunerea legislativă inițiată de parlamentarii din Forța Dreptei, prin care este actualizat punctul de pensie de la 1 ianuarie 2023 cu cel puțin 100% din rata inflației din ultimele 12 luni de zile, a primit avizul favorabil al Consiliul Economic și Social. Proiectul de act normativ reface puterea de cumpărare pierdută de pensionari în ultimul an de zile, în special ca urmare a valului de scumpiri față de care Guvernul a asistat impasibil“, a declarat Claudiu Chira.

Forța Dreptei somează Guvernul să-și exprime susținerea pentru propunerea legislativă

Soluția legislativă se află în prezent pe masa Guvernului, care trebuie să comunice Parlamentului punctul său de vedere până cel târziu în data de 3 noiembrie, aceasta fiind o obligație legală. Forța Dreptei somează Guvernul să-și exprime susținerea pentru propunerea legislativă în cauză și să nu refuze dreptul legitim al pensionarilor de a-și recupera puterea de cumpărare. În caz contrar, Guvernul PSD-PNL va proceda, în fapt, la o reducere a pensiilor și la o sărăcire accelerată a pensionarilor, în condițiile în care bugetul de stat beneficiază de venituri substanțiale determinate de nivelul ridicat al inflației. Potrivit Institutului Național de Statistică, inflația înregistrată în luna septembrie a fost de 16% raportat la aceeași perioadă a anului trecut, aflându-se pe o tendință crescătoare. În același timp, prețurile pentru produsele alimentare au crescut cu 19% față de anul trecut, reprezentând cea mai puternică lovitură dată celor vârstnici“, menționează deputatul de Timiș.

Ultima majorare semnificativă a pensiilor a fost realizată Guvernul Ludovic Orban

Reamintim faptul că propunerea legislativă semnată de parlamentarii din Forța Dreptei presupune majorarea punctului de pensie cu 100% din rata inflației din ultimele 12 luni de zile prealabile adoptării bugetului de stat, față de reglementarea în vigoare prin care actualizarea punctului de pensie se face cu inflația înregistrată în anul 2021. La aceasta se adaugă un procent de 58,5% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, reprezentând procentul aferent venitului net, raportat la ultimele 12 luni de zile. (proiectul poate fi consultat aici: https://bit.ly/3DdSwCl ). Atragem atenția asupra faptului că ultima majorare semnificativă a pensiilor a fost realizată în septembrie 2020, de către Guvernul condus de Ludovic Orban, când pensiile au crescut cu 14%, în condițiile unei rate a inflației de doar 2,4%“, a mai precizat Claudiu Chira.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole