CJ Timiș plătește 100.000 de lei să afle cât de prost a construit un drum de 13 milioane de lei cu o firmă acuzată de DIICOT de fraudarea bugetului de stat

Consiliul Județean Timiș plătește 100.000 de lei să afle cât de prost a construit un drum de peste 13 milioane de lei.

În acest sens administrația liberală a contactat în 2 septembrie 2022 prin serviciul electronic de achiziții publice “Servicii de întocmire a expertizei tehnice pentru „Modernizare DJ 693: Seceani – Fibiș, jud. Timiș, L = 8,5 km”: investigații de teren și laborator, verificarea calității lucrărilor, întocmirea raportului de expertiză cu concluzii și recomandări“.

Expertiza va fi realizată de firma S.C. INGRUT S.R.L., care îl are ca administrator conform listafirme.ro, pe Gheorghe Lucaci, de la Universitatea Politehnică, fost Decan al Facultății de Construcții, al cărui fiu, Sorin Lucaci, a fost chiar recent numit director al director general al Administrației Naționale “Apele Române”.

Drumul era unul de pământ și de piatră și a fost preluat de la nivelul comunelor pentru a fi transformat în drum județean, printr-o finanțare de 13,6 milioane de lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală, PNDL.

Pe data de 24 mai 2022, vicepreședintele USR al CJ Timiș, Cristian Moș, a convocat comisia de recepție a acestei lucrări, sperând că va putea închide proiectul. Însă concluziile pe care le-a primit marți fac imposibil acest lucru.

În urma examinării sectorului de drum supus modernizării s-au constatat următoarele probleme: deficiențe și neconformități ale părții carosabile de natura faianțărilor pe suprafețe extinse, dar și porozitate accentuată a stratului de uzură și neasigurarea lățimii corespunzătoare a acostamentelor pe anumite porțiuni.  Alte probleme se referă la neasigurarea corespunzătoare a pantei transversale și longitudinale în vederea scurgerii apelor in șanțurile betonate, precum și la nerespectarea în totalitate a prevederilor din proiectul tehnic în ceea ce privește geometria și cota proiectată a șanțurilor de pământ.

Toate aceste deficiențe și neconformități constatate pe teren, imediat după finalizarea lucrărilor, pot genera în scurt timp apariția unor defecte de drum ce pot pune în pericol siguranța circulației rutiere: gropi, cedări ale stratului de fundare din sistemul rutier etc. Vorbim despre o lucrare pentru care urmează să avem șapte ani de garanție, dar unde, culmea, deja au început „cârpelile” fără acordul Consiliului Județean Timiș. Am cerut să mi se prezinte în cel mai scurt timp o expertiză tehnică asupra investiției, timp în care, evident, procesul de recepție al lucrării este suspendat”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș (USR), citat de TION.

Antreprenorul desemnat în urma unei licitații din 2020 să construiască drumul dintre Seceani și Fibiș, la limita cu județul Arad, pe o lungime de 8,5 kilometri, a fost compania Maxagro, unul dintre cei mai importanți jucători ai agrobusiness-ului românesc, care exploatează peste 10.000 ha în zona Gătaia.

Potrivit Ziar de Cluj, în anul 2018, a fost instituit “control judiciar pentru evazioniștii de la Maxagro. DIICOT continuă audierile și îl cercetează pe Ianco Zifceak pentru fraudarea bugetului de stat“.

Procurorii de la DIICOT Timiș au efectuat mai multe percheziții în județul Timiș, în cursul zilei de joi, 19 iulie. Principalii protagoniști din dosarul DIICOT sunt patronii de la Maxagro SRL și soțiile acestora. Cu toate acestea, după ce au dus nouă persoane la audieri, anchetatorii au decis să îi plaseze sub control judiciar. În urma materialului apărut ieri, pe Ziar de Cluj, unul dintre suspecții principali din dosarul cu acuzații de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional structurat, este Ianco Zifceak, co-deținător al grupului de firme Maxagro“, așa cum puteți citi pe larg AICI.

Interesant este că în decembrie 2020, același Ianco Zifceak, reprezentând Maxagro SRL, a participat la o întâlnire “cu prilejul vizitei sale la Timișoara, ca urmare a invitației venite din partea Primăriei municipiului, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa Adrian Zuckerman, a luat parte și la o întâlnire cu cei mai importanți reprezentanți ai mediului de afaceri local“, se arată într-un articol de pe orașul-timisoara.ro, disponibil AICI.

În județul Timiș, firma specializată în agricultură a derulat, conform site-ului propriu, mai multe lucrări cu primării PNL – precum cele din Gătaia, Banloc, Ciacova, Sânandrei, Biled – sau PSD precum cea din Denta, dar s-a extins și la nivelul județului Caraș-Severin, la Măureni, Prigor sau Oravița.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole