Biroul Permanent Național al PNL s-a întrunit vineri, adică ieri, pentru a discuta mai multe probleme privind alegerile parlamentare și prezidențiale.
Probabil cea mai importantă decizie a fost cea că șeful PNL, Nicolae Ciucă, a transmis filialelor decizia de realiza alianțe de dreapta în consiliile locale, așa cum se întâmplă la București.
Această decizie ar putea avea efecte strategice majore și în politica locală și județeană din Timișoara și Timiș.
Pe de altă parte, anunțul șeful PNL este practic o smetie aplicată partenerilor de guvernare de la PSD, lipsită de fair-play, și o decizie în contrasens cu politica celor din PNL din ultimii trei ani când au acceptat să fie “ospătarii PSD“, iar la Timiș această “slugărnicie“ este poate mai vizibilă decât în alte părți, deoarece aici până și fost șef al Timiș, Alin Nica, a devenit “valetul“ PSD, deși a pierdut funcția de șef al CJ Timiș la masa verde chiar într-o combinație PSD-PNL.
Drept dovadă, recent fost consilier județean al PNL Timiș și director al STPT, Nicolae Bitea, a fost numit director în cadrul Aeroportului Timișoara, instituție gestionată de PSD, unde în Consiliul de Administrație îl regăsim și pe un consilier personal al șefului CJ Timiș, Alin Nica, este vorba despre Vasile Ciuruș.
Deci, vorba lui Paul Stănescu, “dregătoriile“ sunt împărțite frățește.
Însă, posibila alianță de dreapta din Timiș și din Timișoara ar face ca viața politică locală să fie scoasă din amorțeala împărțirilor pe blat, pe sub masă, netransparent și departe de ochii și urechile alegătorilor, în care toată lumea să fie mulțumită că a primit ceva, mai mic sau mai mare, după posibilități.
S-ar putea ajunge la situația în care PNL și USR (Alianța Dreapta Unită în fapt așa cum a candidat la alegerilor locale) să își numească viceprimarii la Timișoara și chiar vicepreședinții la Consiliul Județean.
În acest fel, PSD ar rămâne doar cu o funcție goală de conținut, cea de președinte al CJ Timiș, iar majoritatea în Consiliul Județean să aparțină Alianței de Dreapta. Pe cale de consecință, Alfred Simonis ar mai putea să își numească cei patru consilier personali, și eventual administratorul public, însă funcția proaspăt reînființată ar putea fi desființată de noua majoritate dacă ea ar deveni realitate. Însă, o asemenea întorsătură de situație ar presupune că nici Alin Popoviciu nu va deveni vicepreședinte al CJ Timiș, deși a fost deja validat, ci PNL ar trebui să nominalizeze o altă persoană.
Așadar, s-ar putea ajunge la situația din 2020, iar politica locală și județeană să fie controlată tot de PNL și USR, iar PSD ar fi doar un chibiț căruia i se va arunca un blid de boabe ca la cățeluși și un castron de apă ca să nu moară de foame peste iarnă. Bineînțeles că interesele strict personale ale liderului PSD Timiș, Alfred Simonis, vor fi satisfăcute, în defavoarea organizației, dar asta e altă discuție și vor reveni la ea la momentul oportun.
Să revenim însă la subiectul din titlul acestui articol.
Prin urmare, pe data de 11 septembrie, PNL Timiș informa în cadrul unui comunicat de presă că Biroul Permanent Județean al PNL Timiș, a adoptat decizia cu privire la lista candidaților PNL Timiș pentru alegerile din 2024 pentru Parlamentul României.
“Pentru Camera Deputaților, pe lista de candidați PNL Timiș, în ordinea locurilor din listă, se află: Marilen Gabriel Pirtea, Raul Cozarov, Cristian Bușoi și Liliana Oneț, urmând ca pentru celelalte locuri candidații să fie stabiliți ulterior, pe baza candidaturilor depuse, care se vor afla în dezbaterea și analiza decizională din BPJ PNL Timiș.La Senat, pe lista de candidați PNL Timiș, în ordinea locurilor din listă, se află: Vasile Blaga și Cosmin Tabără, urmând ca pe celelalte locuri candidații să fie stabiliți ulterior, pe baza candidaturilor depuse“, se arăta în comunicatul din 11 septembrie.
Astăzi, sâmbătă, 28 septembrie, PNL Timiș informează într-un comunicat de presă că Biroul Permanent Național al Partidului Național Liberal a validat și lista candidaților pentru județul Timiș.
Mai mult, filiala PNL Timiș face precizarea expresă că toți membrii BPN al PNL prezenți la ședință au votat “pentru validarea listei oficiale de candidați transmise de BPJ al PNL Timiș“, așa cum puteți citi mai jos în comunicatul de presă publicat în integralitate.
“Lista de candidați din Timiș pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie a fost validată de conducerea PNL. Întrunit ieri în cadrul statutar necesar luării deciziilor legate de listele de candidați pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în 1 decembrie, Biroul Permanent Național al Partidului Național Liberal a validat și lista candidaților pentru județul Timiș. În ședința BPN al PNL au participat 66 din cei 85 de membri de drept de vot, toți 66 votând pentru validarea listei oficiale de candidați transmise de BPJ al PNL Timiș. Ca urmare a deciziei BPN al PNL de ieri, lista de candidați reprezentând PNL Timiș îi cuprinde pe Vasile Blaga și Cosmin Tabără pentru Senat, dar și pe Marilen Gabriel Pirtea, Raul Cozarov și Liliana Oneț pentru Camera Deputaților. Decizia adoptată ieri de Biroul Permanent Național al PNL cu privire la propunerea de candidați avansată de organizația PNL Timiș a fost unanimă, validând nominalizările și ordinea candidaților din Timiș, așa cum au fost oficializate în cadrul BPJ Timiș“, se arată în comunicatul de astăzi.
Drept urmare, există mai multe neconcordanțe în deciziile PNL Timiș.
Dar să o luăm cu începutul.
Pe data de 26 martie, Biroul Permanent Național al PNL a decis demiterea lui Alin Nica din funcția de șef al PNL Timiș și numirea lui Vasile Blaga în funcția de președinte interimar. Ca măsură complementară s-a decis și demiterea viceprimarului PNL al Timișoarei, Cosmin Tabără, de la conducerea PNL Timișoara și numirea lui Cristian Bușoi ca președinte interimar.
În același timp, nici Biroul Permanent Național al PNL, dar nici PNL Timiș, nu au comunicat public în legătură cu numirea unor Birouri interimare de conducere, nici la Timiș, nici la Timișoara.
Deși au trecut 6 luni, nu știm nici astăzi, în mod oficial, componența Biroului Politic Județean al PNL Timiș și nici componența Biroului Local al PNL Timișoara și cine a numit aceste birouri, dacă le-a numit. Mai mult, ele ar trebui să fie cu titlu interimar deoarece în PNL Timiș nu au avut loc alegeri după demiterea lui Alin Nica.
Chestiune este extrem de importantă, deoarece un partid politic trebuie să funcționeze legal și statutar, iar deciziile să fie comunicate opiniei publice transparent, deoarece orice partid dorește accederea la funcții publice. Ori cum să pretinzi bună guvernare de la niște indivizi care conduc la partid ca “niște golani“.
Extrem de interesant este că în comunicatul de presă din 11 septembrie, amintit mai sus, se vorbește despre decizia “Biroului Permanent Județean al PNL Timiș“ care a validat lista candidaților PNL Timiș pentru alegerile din 2024 pentru Parlamentul României.
Din start trebuie spus că “Biroul Permanent Județean al PNL Timiș“nu există în situația de față, eventual poate exista un Biroul Permanent Județean al PNL Timiș interimar.
Întrebările care se pun sunt: cine a numit acest Birou? În ce dată a fost numit acest Birou, evident interimar? Cine sunt membrii Biroului? Avea acest Birou prerogativele legale să ia decizii, indiferent care sunt ele, inclusiv cele legale de listele pentru alegerile parlamentare?
Sunt întrebări la care conducerea PNL Timiș ar trebui să răspundă, dar, așa cum nici Alin Nica nu a explicat la vremea sa public multe inadvertențe, probabil așa va proceda și conducerea actuală, deoarece chiar dacă Alin Nica a plecat din PNL de vreo șase luni, puține lucruri s-au schimbat la nivelul filialei Timiș.
În altă ordine de idei, să remarcăm că pe data de 11 septembrie PNL Timiș comunica că “pentru Camera Deputaților, pe lista de candidați PNL Timiș, în ordinea locurilor din listă, se află: Marilen Gabriel Pirtea, Raul Cozarov, Cristian Bușoi și Liliana Oneț“.
În comunicatul de astăzi, sâmbătă, 28 septembrie, se specifică următoarele: “ca urmare a deciziei BPN al PNL de ieri, lista de candidați reprezentând PNL Timiș îi cuprinde (…) pe Marilen Gabriel Pirtea, Raul Cozarov și Liliana Oneț pentru Camera Deputaților. Decizia adoptată ieri de Biroul Permanent Național al PNL cu privire la propunerea de candidați avansată de organizația PNL Timiș a fost unanimă, validând nominalizările și ordinea candidaților din Timiș, așa cum au fost oficializate în cadrul BPJ Timiș“.
Ori, pe data de 11 septembrie cei de la PNL Timiș îl validaseră pe Cristian Bușoi pe locul al treilea la Camera Deputaților.
Așadar, PNL Timiș ori a mințit când a anunțat că Cristian Bușoi se află pe locul al treilea la Camera Deputaților, ori lista validată de “dubiosul“ Biroul Permanent Județean al PNL Timiș a fost invalidă vineri de conducerea națională a PNL din moment ce Cristian Bușoi nu se mai găsește pe listă deși același PNL Timiș susține că “propunerea de candidați a fost validată așa cum au fost oficializate în cadrul BPJ Timiș“.
Oircum o dai este cert este că PNL Timiș a mințit public.
Însă, unde este domnul Bușoi, ce s-a întâmplat cu stimatul domn Bușoi? Deoarece comunicatul de astăzi al PNL Timiș nu amintește un cuvânt despre el, ca și cum nu ar fi existat.
Informații despre domnul Bușoi au fost aflate “pe surse“ în prima fază, ridicol absolut, iar apoi dintr- o postare pe Facebook.
Din postare aflăm o informație extrem de importantă care nu a fost comunicată de conducerea PNL Timiș.
Și anume că Cristian Bușoi și-a dat demisia de la conducerea PNL Timișoara.
Dacă e așa, atunci revenim la anunțul șefului PNL, Nicolae Ciucă, care solicita realizarea de alianțe de dreapta în consiliile locale, iar momentan ca scenariu este extrem de plauzibil ca în zilele următoare conducerea PNL Timișoara să fie preluată din nou de viceprimarul Cosmin Tabără, care ar putea astfel să negocieze cu USR menținerea funcției de viceprimar al Timișoarei, cel mai probabil tot pentru Cosmin Tabără.
De partea cealaltă, fostul europarlamentar Cristian Buşoi a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că nu va candida la alegerile parlamentare pe listele PNL Timiş, ci la Dolj, alături de preşedintele partidului, Nicolae Ciucă. De asemenea, el a renunțat la funcţia de preşedinte al PNL Timişoaara, aceasta rămânând vacantă deocamdată.
”Sunt onorat pentru votul unanim al organizaţiei PNL Dolj de a fi parte a echipei pentru alegerile parlamentare alături de preşedintele PNL şi viitorul preşedinte al României, Nicolae Ciucă, de preşedintele organizaţiei, Ştefan Stoica, un luptător neobosit şi un lider iubit de organizaţie, alături de toţi colegii liberali de pe listele parlamentare şi din echipa extraordinară a PNL Dolj in bătălia electorală pe care o vom da în această toamnă. PNL are soluţiile necesare la problemele pe care le are România în aceste vremuri complicate. Intru în această campanie determinat să prezint viziunea PNL, atât pentru creşterea performanţei în atragerea de fonduri europene, cât şi pentru reforma sănătăţii, reconstrucţia industriei româneşti şi modernizarea sistemului energetic”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Cristain Buşoi.
Fostul europarlamentar mai spune că îşi doreşte ca PNL să fie principala forţă în viitoarea guvernare şi a atras atenţia că perioadele grele nu s-au terminat, nici în România, nici în Europa.
”România, ca şi celelalte ţări europene, a traversat una dintre cele mai grele perioade din ultimele decenii, dar a făcut faţă tuturor provocărilor. Îmi doresc să fim în continuare principala forţă de dreapta în viitoarea guvernare şi să putem contribui la dezvoltarea ţării.Perioadele grele nu s-au terminat nici pentru noi, nici pentru Europa. Este nevoie de seriozitate, muncă şi responsabilitate în exercitarea actului guvernamental, aşa cum este nevoie de un PNL puternic şi de un preşedinte de ţară cu viziunea, echilibrul şi înţelepciunea domnului Nicolae Ciucă, liderul PNL, care să apere interesul românilor şi al României!”, a precizat Buşoi.
Cristian Buşoi a fost, timp de 16 ani, europarlamentar din partea PNL.
Mai înțelege cineva ce se întâmplă la PNL și la PNL Timiș?