AVERE de bugetar. Controversele lui Iosif “Borsetă“ Nicoară – omul șefului PNL Timiș, Alin Nica – din declarația de avere

Iosif Nicoară, mai cunoscut opiniei publice drept “Borsetă“, din cauza renumelui de “șpăgar“, este un fost polițist de frontieră care, potrivit presei vremii, “îi mulgea pe vameșii de la Moravița“, și care în anul 2020 a ajuns ca și candidat pe lista de consilieri județeni ai PNL Timiș, fiind pensionar MAI din anul 2019.

Pentru că nu a prins un loc de consilier județean, nefiind pe un loc eligibil, Iosif “Borsetă“ Nicoară a fost “uns“ ca șef de cabinet al șefului Consiliului Județean Timiș, Alin Nica – declarat de ANI în conflict de interese și cu două dosare penale deschise pentru favorizarea unor persoane și fals în declarații – funcție din care s-a remarcat în afacerea Dubai, atunci când a intermediat o întâlnire între șeful CJ Timiș și interlopul Cristian Birlic pentru a tranzacționa terenuri ale statului și cu faptul că fiind în funcția publică și-a cumpărat o Tesla de 70 de mii de euro.

În urma acelui scandal, care era să-l coste pe Alin Nica scaunul de șef la PNL Timiș, mâna sa dreaptă a fost “sanctificată“, însă Iosif “Borsetă“ Nicoară nu a ajuns pe stradă, ci a fost pus șef pentru o asociație satelit a CJ Timiș, Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului din Timiș.

Interesant este că din funcția de șef de cabinet, adică mai simplu spus de consilier personal, Iosif “Borsetă“ Nicoară nu a fost obligat să-și depună declarație de avere pentru ca opinia publică să cunoască personajul.

Însă, omul lui Alin Nica a depus declarații de avere ca șef serviciu la Poliția de Frontieră și mai apoi ca și candidat la funcția de consilier județean.

Documentele intrate în posesia redacției Buletin de Timișoara, coroborate cu declarațiile de avere ale soției lui Iosif “Borsetă“ Nicoară, arată mai multe neconcordanțe.

Soția lui Iosif “Borsetă“ Nicoară este Delia Iușan, fosta soție de judecătorului Lucian Iușan, fost președinte al Tribunalului Timiș, decedat în anul 2008 ca urmare a unui accident rutier.

Actualmente Delia Iușan este șef serviciu juridic al Direcției Regionale a Finanțelor Publice Timișoara.

Astfel, din declarația de avere a lui Iosif “Borsetă“ Nicoară din 8 august 2020 aflăm că acesta și-a depus candidatura pentru CJ Timiș la Dudeștii Noi, satul lui Alin Nica, deși era domiciliat în orașul Gătaia, iar cu un an mai devreme, în anul 2019, era domiciliat în Timișoara.

Din același document mai aflăm că Iosif “Borsetă“ Nicoară avea un credit la ING Bank scadent în 2023 de circa 27 de mii de euro.

La capitolul venituri aflăm că a câștigat puțin peste 92 de mii de lei din consultanță oferită companiei NN Asigurări de Viață, iar soția sa alți 92 de mii de  lei ca jurist la DGRFP Timișoara.

Totodată, mai aflăm că încasa o pensie ca pensionar MAI, fiind fost polițist de frontieră, sumă care nu este însă vizibilă în declarația de avere, ba mai mult, o bună parte a documentarului fiind chiar blurată total, așa cum puteți vedea mai jos.

Însă, deși “s-a scremut“ destul de mult să ascundă câteva informații, Iosif “Borsetă“ Nicoară este dat de gol de declarația de avere a soției sale.

Potrivit documentului din 2022, depus în 10 iunie, în calitate de funcționar, de către Delia Iușan, pensionarul MAI Iosif “Borsetă“ Nicoară câștigă o pensie anuală de 89.472 de lei, adică 7.456 de lei/lună.

Din același document din 2022 al Deliei Iușan, în care sunt declarate veniturile din 2021, aflăm că Iosif “Borsetă“ Nicoară a câștigat 13.424 de lei din angajat al…SURPRIZĂ…Direcției de Prestări Servicii Timiș și nicidecum din funcția de șef de cabinet al șefului CJ Timiș, funcție în care fusese numit pe parcursul anului 2021, deci ar fi trebuit ca și veniturile aferente acestei funcții să fie înscrise în documentul soției.  

O altă neconcordanță în declarațiile de avere este legată de anul 2020.

Așa cum arătam mai sus, Iosif Borsetă “Nicoară“ a declarat că a câștigat peste 92 de mii de lei din consultanță oferită companiei NN Asigurări de Viață.

Însă, o nouă…SURPRIZĂ…în declarația de avere a soției sale, depusă pe 28 mai 2020, nu apare niciun venit aferent soțului său, așa cum puteți vedea mai jos, motiv pentru care redacția Buletin de Timișoara va sesiza Agenția Națională de Integritate pentru a verifica amănunțit veniturile și averea celor doi.

Mai trebuie amintit faptul că șeful Deliei Iușan la Direcția Regională a Finanțelor Publice Timișoara este Mircea Călin, “soldat“ al lui Sorin Grindeanu, care se iubește cu fostul prefect de Timiș, Eva Andreaș, o altă “tovarășă“ a lui Sorin Grindeanu, fostă consilieră personală pe vremea când “știuca lui Liviu Dragnea” deținea funcția de premier.

Mircea Călin are și el un dosar deschis și nefinalizat la Agenția Națională de Integritate deoarece imediat după preluarea funcției de ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu l-a numit ca membru în Consiliul de Administrație al Administrației Canalului Navigabil Bega, o regie autonomă în subordinea Ministerului Transporturilor.

La final trebuie precizat faptul că primarii din Timiș sunt…o nouă SURPRIZĂ…la mâna Deliei Iușan, deci a soției lui Iosif Borsetă Nicoară, care în calitate de șef serviciu juridic al Direcției Regionale a Finanțelor Publice Timișoara avizează bugetele unităților administrativ teritoriale, așa cum puteți vedea în documentul de mai jos.

Timișul la nivel european, cu Alin Nica, Sorin Grindeanu&friends!

Recomandările noastre

Cele mai citite articole