Timișoara va fi Oraș Verde – a fost lansat Planul de Acțiuni realizat de o echipă de experți BERD și consultanți ai RWA Group-Arcadis și arată direcția de dezvoltare urbană a Timișoarei în următorii 15 ani – propune proiecte de 700 de milioane de euro  

Primăria Municipiului Timișoara a prezentat, miercuri, Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde (PAOV).

Planul de acțiuni pentru un oraș verde este un document strategic, care relevă o perspectivă diferită și nouă asupra direcției de dezvoltare urbană a Timișoarei în următorii 15 ani.

Acesta încorporează rezultatele unei munci de un an de zile realizate de o echipă de experți condusă de echipa Orașe Verzi a BERD, împreună cu reprezentanți ai Primăriei Timișoara, cu sprijinul consorțiului RWA Group – Arcadis în calitate de consultanți.

Este un plan cu bătaie lungă în mod evident. Noi în România avem foarte multe strategii, pe mobilitate, pe școli, pe mediu, dar de foarte multe ori aceste strategii nu sunt corelate unele cu altele sau cu master planurile și nu au niște planuri de măsuri coerente și practice. De fapt, noi nu vorbim despre pașii pe care trebuie să îi facem și în ce cadență ca să ajungem în punctul pe care îl dorim. Acest Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde tocmai asta vrea să facă, să transforme aspirațiile noastre într-un plan concret de acțiuni și proiecte care să fie implementate, care sunt finanțabile, care sunt utilizabile și care să ne ducă spre un Oraș Verde și sustenabil care va avea sisteme moderne de mobilitate și o energie curată produsă. Deja anumite proiecte din plan le avem în execuție. Recent am anunțat că va demara memorandumul cu OMV Petrom prin care Orașul Timișoara va fi primul din România care va investiga posibilitatea de a crea încălzire prin energia solului de la mare adâncime și va fi al doilea oraș din Europa care face acest lucru. Este o acțiune pe care o avem inclusă și în această strategie. O altă acțiune concretă este finalizarea inelului 4 de circulație ca să mutăm traficul din centrul orașului. Mai avem în implementare deja diverse poduri care să ajute pe parte de mobilitate, cum este construirea Podului de la Solventul sau construirea unui nou pod în Freidorf, în locul celui vechi. Acest document va putea fi folosit ca argument pentru obținerea de viitoare finanțări nerambursabile sau din partea unor instituții cum este BERD-ul, la dobânzi avantajoase. Un proiect viitor este zona verde-albastră pe care vrem să o facem în zona de est a orașului, sistemul de spații verzi și apă care leagă Pădurea Verde sau cea de pădure dintre Timișoara și Ghiroda. Ne dorim să existe o zonă verde-albastră la nivel metropolitan“, a declarat la finalul prezentării viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău.

BERD fiind o bancă de dezvoltare are avantajul că nu vine doar cu finanțare pentru investiții importante, ci și cu asistență tehnică în domenii în care nu există suficientă expertiză. Ca atare, acest plan de acțiuni și-a propus să lucreze în identificarea problemelor de mediu și de locuire și identificarea problemelor specifice și luarea de cele mai potrivite soluții. Prin această colaborare s-au identificat probleme de poluare a aerului sau situri contraminate sau existența de spații verzi insuficiente. Este un plan extrem de programatic, rezultând un plan în acțiuni directe ce pot fi realizate de primărie de vreo 700 de milioane de euro. Este un plan diamantic și va servi în atragerea de fonduri europene pentru realizarea proiectelor mai mari. Investitorii finanțează astăzi proiecte care răspund politicilor europene“, a declarat, la rândul său, Venera Vlad, Director Asociat Infrastructura Sustenabilă, BERD.

Documentul poate fi consultat mai jos.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole