Timișoara 2023: expoziția “Victor Brauner“ va putea fi vizitată din 17 februarie – expoziția “Brâncuşi“ va fi vernisată pe 30 septembrie

Două ample expoziţii – „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” şi „Victor Brauner: invenţie şi magie” – vor fi deschise cu colaborare franceză în cadrul programului „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii”, a anunţat directorul general al Institutului Francez în România, Julien Chiappone Lucchesi, consilier de cooperare şi acţiune culturală.

Dorim să fim printre primii parteneri în această colaborare. Cele două proiecte far sunt legate de instituţii muzeale foarte importante din Franţa, precum Muzeul ‘Pompidou’, demonstrând capacitatea noastră de a lucra cu marile muzee, de a monta, ca şi faptul că aceasta a devenit din ce în ce mai bună în ultima vreme„, a spus Lucchesi, care a participat marţi la o conferinţă organizată în Atriumul institutului.

Alte colaborări franceze din programul ‘Timişoara – Capitală Europeană a Culturii’ se regăsesc în manifestări din domeniul muzicii, fiind amintit dirijorul Cristian Măcelaru, directorul muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei şi director artistic al Festivalului Internaţional ‘George Enescu’, ca şi din sfera teatrului, cu Pascal Lambert, la Teatrul German din Timişoara, a arătat Julien Chiappone Lucchesi.

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală şi de Est în 2023 şi punct culminant al programului cultural ‘Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii’, expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” va putea fi vizitată în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 la Muzeul Naţional de Artă Timişoara.

Vor fi prezentate peste 100 de opere brâncuşiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România, în „dialog” cu lucrările maestrului urmând a fi expusă şi o selecţie inedită de fotografii şi fragmente filmate de artist.


Expoziţia retrospectivă „Victor Brauner: invenţie şi magie”, care va fi vernisată pe 17 februarie la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, îşi propune să funcţioneze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul internaţional, aducerea lui Brauner în ţara sa de origine constituind, potrivit organizatorilor, „o ocazie unică pentru vizitatori de a descoperi pentru prima dată aceste ‘premoniţii'”.

Curatoarea expoziţiei, Camille Morando – director de documentare la Centrul ‘Pompidou’ şi profesor la Ecole du Louvre – a selectat peste 100 de tablouri, desene, sculpturi, ilustraţii şi documente care acoperă întreaga activitate artistică a lui Brauner.

Expoziţia include şi un împrumut excepţional de peste 50 de lucrări de la Centre ‘Pompidou’, care vor putea fi văzute până pe 28 mai.


Recomandările noastre

Cele mai citite articole