Zeci de medici de familie şi din ambulatorii, dar şi câţiva pacienţi, participă, miercuri, la un protest în faţa Prefecturii Timiş, aceasta după ce luni ei au protestat în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Timişoara.
La protestul care are loc miercuri în faţa Prefecturii Timiş s-au alăturat şi pacienţi care au scris pe pancarte că sunt alături de medicii lor de familie.
Protestatarii spun că sunt nemulţumiţi de scăderea punctului de consultaţie şi că din această cauză, de la 1 februarie vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele.
”Nu semnez pentru faliment!”, ”Dorim venituri care să prevină exodul medicilor din ţară!”, ”Vrem să fim plătiţi, nu batjocoriţi”, ”Încurajaţi medicii de familie tineri!”, ”Falimentul Medicinei de Familie nu rezolva deficitul bugetar”, ”Vrem venituri decente”, stă scris pe foi de hârtie pe care protestatarii le ţin în mâini.
Prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, s-a întâlnit cu protestatarii.
”Complexitatea actului medical din vremurile noastre implică și creșterea calității în zona medicinei de familie. Întâlnirea cu reprezentații protestatarilor a întărit ideea aceasta. Am preluat cerințele dumnealor și i-am asigurat de tot sprijinul în demersurile efectuate la nivel central pentru medierea conflictului existent. Sunt sigur că profesioniștii din Ministerul Sănătății vor ideintifica soluțiile potrivite în cel mai scurt timp posibil, a declarat filozofic Mihai Ritivoiu.
Luni, medicii de familie şi cei din ambulatorii au protestat în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și primar al Timișoarei, a făcut o declarație de susținere a revendicărilor medicilor care cer Guvernului după protestul de luni.
”Cei care vor suferi de pe urma deciziilor pompieristice ale Guvernului nu sunt doar medicii de familie, ci întreaga populație beneficiară a serviciilor de medicină de bază. Situația este deja disperată: în noiembrie cabinetelor le-au fost plătite doar 40% din sumele cuvenite. Deja peste 450 de localități nu au medic de familie, iar subfinanțarea continuă determină și mai mulți specialiști să plece din țară sau să-și închidă cabinetele. Sunt alături de toți medicii de familia din Timișoara și din județul Timiș care sunt în stradă și apără, nu doar drepturile lor, ci drepturile noastre, ale tuturor celor care avem nevoie de îngrijiri medicale. Și îi îndemn să nu renunțe. Cer Guvernului să își reconsidere atitudinea față de medicina de familie, să aloce fonduri consistente pentru cabinete, echipamente și personal. O medicină de familie solidă este esențială pentru un sistem medical eficient și centrat pe nevoile cetățeanului”, a spus Dominic Fritz.