Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcu, prezintă o tehnologie de scanare subterană: poate scana 30 de km pe oră

Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcu, a prezentat o nouă tehnologie prin care s-ar putea realiza o hartă a rețelei de utilități din subteran.

Este deja de notorietate că la nivelul municipiului Timișoara nu există imagine clară a ceea ce se află în subteran și nu de puține ori diverse lucrări executate au dus la tăierea cablurilor sau au produs avarii la rețeaua de apă și canalizare.

“Nu știm ce se află sub pământ și uneori trebuie să spargem 10 locuri ca să fim siguri. Testăm o tehnologie care să rezolve problema asta. O firmă ne-a făcut o demonstrație pentru tehnologie de scanare subterană și mapare a rețelei de utilități. Modelul pe care l-am văzut e de mărime medie și poate scana până la 5000 de metri pătrați pe zi, iar modelul mare are o capacitate de 30 de km pe oră (fiind tractat de un vehicul) și ar putea scana hectare într-o zi. Momentan, firma care ne furnizează această soluție ne oferă o mostră gratuită pentru șantierul de pe Bogdăneștilor și dacă se pretează așteptărilor, pornim procesul de achiziție“, spune Ruben Lațcău.

Hartă reală a țevilor de termoficare, apă-canal, electrice, telecomunicații sau gaz

“Vrem să putem scana în faza de proiectare investițiile de infrastructură noi, dar și să sprijinim șantierele deja aflate în execuție. Tehnologia are o acuratețe foarte ridicată și ne lasă să vedem undeva până pe la 2 metri sub pământ. Nu sunt multe orașe chiar și în Europa care știu exact unde se află rețeaua de utilități. Uneori nu există planșe ori când există, realitatea de pe teren poate să difere de cea de pe hârtie. Cu această soluție putem avea o hartă reală a țevilor de termoficare, apă-canal, electrice, telecomunicații, gaz. Mai mult decât atât, firma care ne furnizează soluția va survola cu ajutorul unei drone amplasamentul și va corela poziția țevilor cu ceea ce a filmat. Toate datele vor fi georeferențiate și integrate în baza de date a primăriei (GIS) și a proprietarilor de utilități cu ajutorul unei antene pe care o puteți vedea și în imagini. Astfel, cheltuim bani pentru ca să economisim și mai mulți bani și timp. Timp economisit înseamnă restricții rutiere mai scurte și mai puțin trafic, lucru esențial cât timp punem la punct infrastructura de bază a Timișoarei“, mai precizează viceprimarul Timișoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole