Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău: nu știu cine va supraviețui în această iarnă. Dacă nu intervine guvernul vom avea un lanț de falimente în toată țara

Viceprimarul USR al Timișoarei a declarat astăzi că prețul gigacaloriei nu a mai fost modificat în Timișoara de peste 10 ani, indiferent de creșterile care au avut loc în acest interval de timp.

Totodată, Ruben Lațcău spune că există posibilitatea ca fracurile emise de Colterm să nu mai poată fi acoperite de către primărie.

“Căldura va crește zilele acestea, pentru că totul se întâmplă etapizat. Însă la acest preț al pieței nu știu cine va supraviețui în această iarnă, fie că vorbim de centrale individuale sau colective, de bloc sau de încălziri centralizate pentru orașe întregi. În momentul în care prețul gazului crește de 7 ori este evident că există o problemă sistemică care trebuie rezolvată. În acest moment la prețul de astăzi al pieței, o lună de iarnă ar costa undeva la 100 de milioane de lei, doar gazul. În contextul în care încasările totale al municipiului Timișoara nu ajung la această cifră, fără să luăm în calcul costuri de salarii și investiții. Primarul Dominic Fritz a avut o discuție cu 27 de primari din Asociația Municipiilor, care toți se confruntă cu aceleași probleme, și au fost înaintate la guvern mai multe memorii, iar executivul a promis că va veni cu soluții. După cum vedem guvernarea a avut alte preocupări în ultima lună. Toate orașele cu sisteme centralizare suntem într-o situație critică pentru că nu vom putea să menținem din încasări locale aceste prețuri peste iarnă. Există posibilitatea ca fracurile emise de Colterm să nu mai poată fi acoperite de către primărie și atunci va trebui să intervină guvernul. Dacă nu intervine, vom avea un lanț de falimente în toată țara“, a precizat viceprimarul Timișoarei.

Colterm va trece pe cărbune

“Primăria nu poate acorda subvenții mai mari de 75 de milioane de lei pe an pentru termoficare pentru că nu ne permite legislația și dacă am vrea să facem acest lucru. Aici avem nevoie de o reglementare la nivel național. Sunt patru contracte semnate de către Colterm pentru cărbune prin care poate să își asigure toată iarnă, pe un contract poate cumpăra 80 de mii de tone. Nu se poate cumpăra cărbune vara, iar noi doream să mergem pe surse hibrid, am vrut să folosim gaz, dar din păcate creșterea exorbitantă a prețului la gaz ne obligă să folosim cărbune. Primele trenuri sunt deja plecate spre Colterm. Prețul a rămas același de peste 10 ani, cred că în 200 a fost ultima majorare, indiferent că a crescut materia primară, că au crescut pierderile, cost la populație a rămas același și evident că asta a creat niște dezechilibre. Pentru a reduce pierderile trebuie să facem investițiile pe care le avem, nimănui nu-i place să aibă în fața casei un șanț de 2,3 metri, ele vin cu deranj, dar dacă nu le facem situația asta se va repeta de la an la an și nu putem scoate Timișoara din această situație decât investind rețea, ceea ce am făcut vara aceasta“, a mai declarat Ruben Lațcău.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole