Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a susținut vineri o conferință de presă la sediul USR Timiș în care s-a referit la măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi luate de Guvernul Marcel Ciolacu.
Oficialul municipalității a spus că măsurile discutate în spațiul public ar avea efecte devastatoare asupra Timișoarei dacă vor fi adoptate în forma prezentată public.
“Ordonanța Guvernului, scursă pe surse probabil, deoarece nu a fost transmis nimic oficial, va avea efecte devastatoare dacă e ava fi adoptată în forma discutată. De exemplu, acea limitare de 7.5% din veniturile directe pe care le au primăriile pentru cultură, spații verzi sau alte servicii, ar însemna în Timișoara un dezastru. Timișoara cheltuie circa 200 de milioane de lei pe acest capitol – spații verzi, instituții de cultură, finanțări de programe culturale, finanțări pentru sport – iar la limitarea pe care această ordonanță o propune am ajunge practic la o treime din aceste fonduri, adică la 70 de milioane de lei, ar însemna că am fi puși în situația în care fie desființăm Clubul Sportiv Municipal, fie desființăm Casa de Cultură sau amândouă, fie nu mai tundem iarba în oraș în următorii ani, pentru că nu mai putem să angajăm aceste cheltuieli. Situația este una extrem de dramatică și de critică și Ordonanța în forma propusă nu poate să fie adoptată, iar dacă este adoptată va avea efecte devastatoare pentru funcționalitatea sectorului public. Pe această Ordonanță ar trebui să masăm Filarmonica, Casa de Cultură și Clubul Sportiv Municipal. Și este și o interferență majoră pe care Guvernul o are peste administrația și autonomia locală. Aceste măsuri oricum nu vor avea impact pe bugetul central, fiind vorba despre bani ai autorităților locale“, a declarat Ruben Lațcău.
Viceprimarul USR al Timișoarei s-a referit și la comasarea instituțiilor, măsură discutată în noua Ordonanță a Guvernului privind măsurile fiscal-bugetare.
“Eu sunt de acord cu această măsură, dar să fie una serioasă, deoarece la nivel local sunt 285 de mii de angajați în toată țara, în timp ce la nivelul administrației centrale vorbim despre 850 de mii de angajați, fără a introduce în această cifră profesorii sau angajații din sănătate. Deci, la acest moment, administrația centrală are de patru ori mai mulți angajați. În Timiș și în Timișoara sunt convins că administrația centrală are mai mulți angajați decât are Primăria Timișoara, și aici mă refer la toate instituțiile deconcentrate, pentru că vorbim de zeci de instituții – DSP, ISJ, IPJ, ITM, DVS, ISCTR – care reglementează inclusiv cazanele sub presiune. Acum o lună la descinderea prefectului am văzut cât de obtuze pot fi aceste instituții, când un șef de la OPC a dispus închiderea centrului de zi al Fundației 89 pentru că a găsit oale emailate ciobite și frigiderul murdar. Cred că această reducere trebuie făcută în primul rând din aparatul central al statului și/sau prin comasarea acestor instituții. O insitutție care poate fi comasată sau desființată este AJEPIS. Avem în Timișoara o Direcție de Asistență Socială, avem una DGASPC și la nivel de județ, nu înțeleg de ce mai trebuie una să se suprapună cu cele două“, a mai precizat Ruben Lațcău.