Un restaurant din Timișoara cu o vechime de 111 ani a creat un meniu dedicat lui Brâncuși – îmbină gusturile din Oltenia cu tehnica franțuzească – în meniu se găsește Poarta Sărutului cu file de păstrăv parfumat cu ghimbir sau Masa Tăcerii cu tartine cu piept de gâscă afumată

Artiștii culinari pleacă într-o călătorie prin lumea lui Constantin Brâncuși, în săptămâna vernisajului expoziției de la Timișoara a marelui artist.

Brâncuși s-a născut la Hobița, în Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris, prin Viena și Munchen.

Expoziția Brâncuși de la Timișoara explică sursele și influențele românești ale operei celui mai important sculptor modern, devenit celebru odată ajuns în Franța.

Cu ocazia acestui important eveniment artistic, Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușu, bucătarii șefi ai restaurantului de 111 ani din centrul orașului, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.

Am folosit atât ingrediente locale, cât şi franţuzeşti, ca să punem drumul lui Brâncuşi, de la Hobiţa, Bucureşti şi apoi Paris. Tehnica este franceză, iar prezentarea e inedită, pentru că se vor vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor artistului” – Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușu

Sărbătoarea fusion franco-oltenească „atelier Brâncuși” adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor și care amintesc, prin formă, ingrediente și prezentare, de repere ale vieții și operei lui.

Meniul Atelier Brâncuși este compus din:

Masa Tăcerii – 1935, Târgu-Jiu

Tartine cu piept de gâscă afumată pe pat de mămăligă prăjită, crispat de praz, dulceață de prune afumate

Măiastra – 1910, Museum of Modern Art New York

Terină de foie gras cu dulceață de ceapă roșie și merișoare, piure de mango

Poarta Sărutului – 1935, Târgu-Jiu

File de păstrăv parfumat cu ghimbir și ierburi aromatice, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel, sos de lămâie și portocale

Regele Regilor – 1938, Guggenheim New York

Tournedo Rossini însoțit de foie gras, trufe negre și buchet de legume

Cumințenia Pământului – 1907, Muzeul Băncii Naționale

Mousse de ciocolată neagră pe blat cu păstârnac și coulis de zmeură cu anason și piper roz

Aventura cultural-gastronomică de la Lloyd va fi disponibilă pentru o perioadă limitată și poate fi încercată în regim a la carte, meniu complet de degustare și degustare cu asociere de vin premium din Oltenia.

Povestea acestei idei este pe https://www.lloydtimisoara.ro/atelier-brancusi

Recomandările noastre

Cele mai citite articole