Timișoara va dezvolta parteneriate strategice și proiecte comune cu Japonia – vizită istorică a ambasadorului nipon după 15 ani – tehnologia IT, industria auto și infrastructură urbană domenii de interes pentru investiții

Ambasadorul Japoniei în România, E.S. Takashi Katae, s-a aflat într-o vizită la Timișoara zilele trecute.

Excelența Sa a avut o primă întâlnire cu primarul reales al Timișoarei, Dominic Fritz.

Am avut onoarea de a găzdui recent vizita unei importante delegații japoneze aflate în misiune economică la Timișoara, într-un cadru oficial, destinat investițiilor și afacerilor în orașul nostru. Este prima vizită de acest fel din ultimii 15 ani. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, viceprimarul Ruben Lațcău și city managerul Matei Creiveanu au participat la întâlnirea cu delegația condusă de Excelența Sa, Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România. Oficialul nipon a fost însoțit de șeful Secției Economice a Ambasadei Japoniei în România, Hiroshi Kudo, vicepreședintele Japan Business Association in Romania (JBAR), Daisuke Kudo, directorul general al Japan External Trade Organization (JETRO) România, Sawaka Takazaki, precum și de reprezentanții unor companii japoneze în România: Honda Trading, Triple House, Makita Europe, Itochu Corporation, Hitachi Europe, Takenaka Europe, Fujitsu, Nippon Express, EY România, E&M, Yusen Logistics“, se arată într-un comunicat de presă al municipalității.

Discuțiile s-au concentrat pe construirea relațiilor economice bilaterale și identificarea oportunităților de investiții în diverse sectoare cheie, precum tehnologia IT, industria auto și infrastructură urbană.

Reprezentanții companiilor japoneze și-au exprimat interesul pentru potențialul de dezvoltare al Timișoarei, evidențiind importanța orașului în contextul economic regional și european. De asemenea, s-au purtat discuții despre parteneriate strategice și proiecte comune, menite să stimuleze inovarea și să creeze noi investiții și locuri de muncă, urmând să fie organizate în viitor noi întâlniri, pentru fiecare sector în parte. Primăria Timișoara și-a reafirmat angajamentul de a sprijini investitorii, oferind un mediu favorabil și deschis pentru afaceri, cu resurse umane deja specializate în unele dintre sectoarele de interes pentru partenerii internaționali. Misiunea economică japoneză la Timișoara reprezintă un pas important în dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două părți și deschide noi perspective pentru colaborări de succes în viitor“, mai arată sursa citată.

Ambasadorul Japoniei în România, E.S. Takashi Katae, a mai avut o întrevedere și cu rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Florin Drăgan.

Parteneriatul strategic dintre România și Japonia, instituit anul trecut prin semnarea unei declarații comune, semnificând cel mai înalt nivel al relațiilor bilaterale, trebuie materializat prin creșterea legăturilor între cele două țări atât la nivel economic, cât educațional sau cultural. Acesta este contextul în care ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, a efectuat miercuri, 19 iunie 2024, o vizită la Timișoara, unde s-a întâlnit, la sediul Nokia, cu reprezentanții mediului economic, iar ulterior, la Universitatea Politehnica Timișoara, a vizitat Biblioteca UPT și  Centrul de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia, supranumit „Jutsu”. Oaspetele a fost primit de rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care i-a prezentat atât instituția pe care o conduce, cât și activitățile și evenimentele derulate în cadrul Centrului Jutsu, în special în 2023, anul Capitalei Europene a Culturii, când Centrul de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia a organizat, timp de o lună, „Toamna culturii Japoneze la Universitatea Politehnica Timișoara“”, se arată într-un comunicat de presă al UPT.

Ambasadorul Japoniei s-a arătat deosebit de încântat atât de activitățile derulate, cât și de denumirea centrului, „Jutsu” fiind un termen din limba japoneză  ce poate însemna atât artă, cât și tehnologie.

Cursurile de limba japoneză au demarat la Universitatea Politehnica Timișoara în 2018, susținute inițial de fostul ambasador al Japoniei în România, Kanji Tsushima, iar ulterior de prof. dr. Camelia Nakagawara, niponolog cu o îndelungată experiență de cercetare și predare la nivel universitar, atât în Japonia cât și în SUA, având un success peste așteptări. Obiectivul Centrului Jutsu este de a fi și un „hub” pentru inițiative interdisciplinare, dar și o umbrelă deschisă tuturor activităților artistice, tehnice sau științifice legate de Japonia, sau realizate fie în colaborare cu entități academice sau ale industriei din Japonia, fie cu sprijinul acestora. Ambasadorul Takashi Katae a vorbit și despre interesul companiilor japoneze de a investi în România în domenii cum ar fi tehnologia informației, infrastructură, energie regenerabilă etc, explorând astfel potențialul UPT de a oferi specialiști, dar al universităților japoneze de a colabora cu instituții de învățământ superior din România“, mai arată sursa citată.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole